• Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Μέρκελ: Να ελαφρύνουμε το βάρος του μεταναστευτικού για Ελλάδα και Ιταλία

Peristeri News
Peristeri News
Αύγουστος31/ 2015

Η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων στη Γερμανία και της απέλασης όσων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί.

Η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων στη Γερμανία και της απέλασης όσων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί. Θεωρεί ότι στην Ευρώπη θα πρέπει οι πρόσφυγες να διαμοιραστούν δικαιότερα.

«Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που είναι σε ανάγκη, πρέπει να πούμε και σε αυτούς που δεν είναι σε κατάσταση ανάγκης, ότι δεν μπορούν να μείνουν σε εμάς», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ την Κυριακή – μέρα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην καγκελαρία.

Αυτοί που χρειάζονται προστασία, πρέπει να ενσωματωθούν το γρηγορότερο «στη ζωή μας», τόνισε στις δηλώσεις της. Σε ό,τι αφορά αυτούς που δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία, σύμφωνα με την καγκελάριο, θα πρέπει να ενημερωθούν ότι θα πρέπει να φύγουν. Αυτό αφορά τους περισσότερους ανθρώπους που έρχονται από τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Όλα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα», δήλωσε η κ. Μέρκελ. Εάν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και οι πρόσφυγες βρίσκονται στις πόλεις και τις κοινότητες «τότε είναι πολύ δυσκολότερο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους». Τώρα το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία επαρκών εγκαταστάσεων για την υποδοχή των προσφύγων. Το επείγον πρόβλημα είναι: «ο καθένας να έχει μια κανονική στέγη πάνω από το κεφάλι του ή τουλάχιστον μια ζεστή σκηνή, όταν πρόκειται για τους χειμερινούς μήνες», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Για το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) υπό την Άγκελα Μέρκελ την Κυριακή το βράδυ στην καγκελαρία.

Δικαιότερη κατανομή των προσφύγων

Η κ. Μέρκελ ζήτησε, παράλληλα, περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη. «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, να υποδέχονται μόνο τρία ή τέσσερα κράτη τους πρόσφυγες, δεν είναι δίκαιο», υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ.

Τα κράτη που βρίσκονται στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά και τα κράτη που κυρίως υποδέχονται τους πρόσφυγες όπως η Γερμανία, πρέπει κατά τη Γερμανίδα καγκελάριο να ελαφρυνθούν.

Αλλά και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ πήρε θέση στη συζήτηση για την προσφυγική κρίση, υποστηρίζοντας μια «Ατζέντα 2020» για μία σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική. Όπως, έγραψε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Welt: «Εάν θέλουμε να έχουμε στο μέλλον ένα κοινωνικά και οικονομικά ισχυρό κράτος, τότε χρειαζόμαστε τη μετανάστευση».