PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία


Σκληρή μάχη δίνουν την Κυριακή τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας, όπου διεξάγονται οι περιφερειακές εκλογές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν ένα πρώτο τεστ.

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο του Deutsche Welle, οι περιφέρειες στις οποίες γίνονται τοπικές εκλογές είναι η Λιγουρία με πρωτεύουσα την Γένοβα, εκείνη της Νάπολης, η Απουλία με κύρια πόλη το Μπάρι, το Βένετο, η κεντρική περιοχή Μάρκε, η Τοσκάνη και η μικρή περιοχή Βάλλε Ντ΄Αόστα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η κυριότερη αναμέτρηση είναι εκείνη της Τοσκάνης. Πρόκειται για μία παραδοσιακά αριστερή περιοχή, στην οποία η Λέγκα του Σαλβίνι, όμως, με την υπόλοιπη συντηρητική παράταξη, φαίνεται να έχει μειώσει πολύ την διαφορά της από τον προοδευτικό υποψήφιο. Στη Νάπολη αναμένεται να υπερισχύσει η Κεντροαριστερά, ενώ το Βένετο είναι πραγματικό φέουδο της Λέγκα.

Συνολικά, είναι πιθανό να επικρατήσουν οι δυνάμεις της Κεντροδεξιάς. Αν και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι, δεδομένης της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών δυσκολιών, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε δεν πρόκειται να πέσει, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών. Σε μια προσπάθεια συσπείρωσης, πάντως, ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, κάλεσε τους ψηφοφόρους να απορρίψουν δυνάμεις που φλερτάρουν με νεοφασιστικές ιδέες.

Τα παράδοξα του δημοψηφίσματος

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων επικεντρώθηκε μόνο στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα με αίτημα να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και γερουσιαστών, από τους 945 σε 600. Υπάρχει βέβαια το εξής παράδοξο: στο Κοινοβούλιο όλα τα κόμμα εκφράστηκαν υπέρ της περικοπής, αλλά τώρα, αρκετά στελέχη της Κεντροαριστεράς, αλλά και της Λέγκα, λένε «όχι» στην συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Τα δε μικρότερα κόμματα, όπως εκείνο του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι και το αριστερό «Ελεύθεροι και Ίσοι», απορρίπτουν κάθετα την μείωση των εδρών. Σχετική ασάφεια επικρατεί και στο εσωτερικό του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη «Φόρτσα Ιτάλια». Είναι πιθανό, τελικά, οι Ιταλοί να εκφραστούν υπέρ της συρρίκνωσης βουλευτών και γερουσιαστών. Διότι ο άνεμος της «αντι-πολιτικής», που φύσηξε με τα Πέντε Αστέρια, δεν έχει ακόμη κοπάσει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment