• Πέμπτη, 2 Απρίλιος, 2020

Κρίσιμες εκλογές στην Ουκρανία με φαβορί τον κωμικό Ζελένσκι

Peristeri News
Απρίλιος21/ 2019

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι πολίτες της Ουκρανίας, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των εκλογών που θα μπορούσε να αναδείξει έναν κωμικό, χωρίς προηγούμενη πολιτική πείρα, ως τον επόμενο πρόεδρο μιας χώρας που επιθυμεί απεγνωσμένα να αλλάξει σελίδα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που υποδύεται έναν φανταστικό πρόεδρο σε δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, ηγείται των δημοσκοπήσεων έναντι του Πέτρο Ποροσένκο, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας των ανεπαρκών προσπαθειών για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά και της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες της Ουκρανίας.

Η διαδικασία για την τελική «ετυμηγορία» της κάλπης για τον επόμενο ηγέτη της Ουκρανίας διεξάγεται υπό τη σκιά της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία έπειτα από το κύμα διαδηλώσεων στο Κίεβο το 2014 και τις μετέπειτα εξελίξεις που οδήγησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν δεσμευθεί να ενισχύσουν τους δεσμούς της χώρας με τη Δύση.

Οι επενδυτές αναζητούν διαβεβαιώσεις ότι όποιος κι αν επικρατήσει στις εκλογές θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.

Οι δεσμεύσεις του Ζελένσκι για την πάταξη της διαφθοράς βρίσκουν απήχηση στους 42 εκατ. Ουκρανούς, που έχουν αγανακτήσει από τους πολιτικούς και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση, η χώρα παραμένει μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης.

Η άνοδος της δημοτικότητας Ζελένσκι αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο, μια δυσαρέσκεια που εκμεταλλεύθηκαν οι υπέρμαχοι του Brexit στη Βρετανία και ο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ετικέτες: ,