• Πέμπτη, 20 Ιούνιος, 2019

Κλεμμένο το Ι.Χ. που βρέθηκε καμένο στα Πετράλωνα

Peristeri News
Δεκέμβριος18/ 2018

Από την περιοχή της Νέας Ιωνίας είχε κλαπεί προ μηνός το αυτοκίνητο που βρέθηκε καμένο λίγο μετά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την έκρηξη στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στο Φάληρο.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης, ενώ τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την έκρηξη, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, έγιναν από το κέντρο της Αθήνας, με κινητά τηλέφωνα μιας χρήσης, γι’ αυτό και φαίνονταν οι αριθμοί των τηλεφώνων.

Το αυτοκίνητο βρέθηκε να καίγεται περίπου στις 2:05 στη συμβολή των οδών Ανθίων και Πλειάδων, στα Πετράλωνα, και όπως διαπιστώθηκε έφερε πλαστές πινακίδες με αριθμό κυκλοφορίας που ανήκουν σε άλλο αυτοκίνητο, ίδιας μάρκας και χρώματος. Βάσει αστυνομικής πηγής την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το καμένο Ι.Χ. καταγράφηκε από κάμερες να περνά από την περιοχή όπου αργότερα σημειώθηκε η έκρηξη, λίγα λεπτά πριν γίνουν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι κάμερες που κατέγραψαν το περιστατικό δεν έχουν καταγράψει και τα πρόσωπα των δραστών, καθώς η προσέγγιση έγινε από «τυφλό» σημείο, που δεν τους «έπιανε» το σύστημα παρακολούθησης. Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και πυροτεχνουργοί εξετάζουν εξονυχιστικά το κτήριο του ΣΚΑΪ, που έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, αλλά και τη γύρω περιοχή.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι το χτύπημα ήταν πολύ καλά σχεδιασμένο και οργανωμένο και πως εκτός από αυτούς που τοποθέτησαν τη βόμβα και αυτούς που έκαναν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, στην «επιχείρηση» συμμετείχαν και άλλα άτομα, τα οποία παρείχαν υποστήριξη και κάλυψη. Γι’ αυτόν τον λόγο αναζητούν και άλλο όχημα, το οποίο πιθανόν βρισκόταν στην περιοχή, με την έρευνα να εστιάζεται στα βίντεο από τις κάμερες.

Όσον αφορά τη βόμβα, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, πρόκειται για μηχανισμό μεγάλης ισχύος, πιθανόν με 7-10 κιλά εκρηκτικής ύλης, ενδεχομένως μίγμα ζελατοδυναμίτιδας, νιτρικού αμμωνίου και ΤΝΤ. Ωστόσο, πρόκειται για εκτιμήσεις καθώς η έκρηξη δεν άφησε σχεδόν καθόλου υπολείμματα.

Σχετικά με την ταυτότητα της οργάνωσης, οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν από τη μεθοδολογία ότι μπορεί να είναι η Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών. Η «ΟΛΑ» βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών λόγω του περιεχομένου του εκρηκτικού μηχανισμού και της ομοιότητας με παλαιότερες επιθέσεις που αποδίδονται στην οργάνωση (εκρηκτικός μηχανισμός που εξουδετερώθηκε έξω από την κατοικία του αντιεισαγγελέα Ντογιάκου τον περασμένο Νοέμβριο, απόπειρα επίθεσης έξω από το υπουργείο Εργασίας πριν δύο χρόνια, βομβιστικά χτυπήματα στο Εφετείο Αθηνών το 2017, στον ΣΕΒ το 2015 και στα γραφεία της Eurobank πέρυσι). Ωστόσο, δεν αποκλείονται άλλα ενδεχόμενα όπως η επίθεση να εκτελέστηκε από άτομα που συνδέονται με άλλες οργανώσεις.