PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ιταλία-Κορωνοϊός: Νέα περιοριστικά μέτρα


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε κυβερνητικό διάταγμα με νέα περιοριστικά μέτρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, το διάταγμα, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, προβλέπει ότι τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείνουν κάθε ημέρα στις έξι το απόγευμα. Τελικά, παρά την αρχική αντίθετη πρόταση, αποφασίσθηκε ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα λύκεια, το 75% των μαθητών θα πρέπει να παρακολουθεί στο εξής τα μαθήματα μέσω τηλε-εκπαίδευσης. Στο κείμενο των μέτρων που έχει διαρρεύσει στον Τύπο, δεν προβλέπονται περιορισμοί για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων, ενώ θα πρέπει να κλείσουν πισίνες και γυμναστήρια. Γίνεται επίσης σύσταση στους Ιταλούς πολίτες, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να βγαίνουν εκτός του δήμου στον οποίο ζουν, μόνον όταν παρουσιάζεται πραγματική ανάγκη.

Μέσα στην ημέρα, αναμένεται τηλεοπτική συνέντευξη τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού, με λεπτομερή αναφορά στους νέους αυτούς περιορισμούς, οι οποίοι θα ισχύσουν από αύριο μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου.

Κόντε: Κλείνουν μπαρ, κινηματογράφοι, γυμναστήρια

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, παρουσίασε τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για τον περιορισμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Τα καφέ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν, από αύριο, στις 6 το απόγευμα. Τα βράδια θα επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away». Μετά τις έξι το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.

Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα πρέπει να κλείσουν πισίνες, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες χορού και τυχερών παιχνιδιών.

Οι μαθητές των λυκείων, στο εξής, θα παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε- εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω. Αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.

«Τον Νοέμβριο θα υποφέρουμε λίγο, αλλά ελπίζουμε ότι -σφίγγοντας τα δόντια- στην συνέχεια θα ξαναπάρουμε ανάσα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος θέλησε να προσθέσει, πάντως, ότι «δεν επιβάλλεται γενική απαγόρευση κυκλοφορίας».

Ζήτησε, επίσης, από τους πολίτες να μετακινούνται μόνον όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη επαγγελματικού χαρακτήρα, για λόγους υγείας, για έκτακτες περιπτώσεις και για την εκπαίδευση.

«Ξέρουμε ότι η πανδημία προκαλεί θυμό και βαθιά αμηχανία. Υπάρχουν νέες οικονομικές ανισότητες και για τον λόγο αυτό θα στηρίξουμε άμεσα όλες τις κατηγορίες που πλήττονται από τους νέους αυτούς περιορισμούς» τόνισε, τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Επεισόδια στη Ρώμη μεταξύ ακροδεξιών που αντιτίθενται στην απαγόρευση κυκλοφορίας και της αστυνομίας

Δεκάδες ακροδεξιοί διαδηλωτές στην Ιταλία που διαμαρτύρονταν για την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας συγκρούστηκαν με την αστυνομία τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο κέντρο της Ρώμης. Περίπου 200 διαδηλωτές που ανήκαν στην νεοφασιστική οργάνωση Forza Nuova πέταξαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Οι διαδηλωτές στην Πιάτσα ντελ Πόπολο, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, περίμεναν μέχρι ένα λεπτό πριν τα μεσάνυκτα –όταν ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας– για να ρίξουν πυροτεχνήματα στα χρώματα της ιταλικής σημαίας, να βάλουν κουκούλες και να ρίξουν αντικείμενα και φωτοβολίδες εναντίον της αστυνομίας.

Επτά διαδηλωτές συνελήφθησαν και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά την απόφαση που ελήφθη αυτή την εβδομάδα για την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε τρεις περιοχές: της Ρώμης, του Μιλάνου και της Νάπολης.

Στη Νάπολη αντίστοιχα επεισόδια είχαν σημειωθεί το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, όταν νεαροί που ήταν αντίθετοι στην απαγόρευση της κυκλοφορίας επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Περίπου 20.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν την Παρασκευή στην Ιταλία, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι αρχές, ένα εθνικό ρεκόρ. Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 500.000 μολύνσεις και έχουν καταγραφεί 37.000 θάνατοι από την αρχή της επιδημίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να επιβάλει εκ νέου lockdown, το οποίο έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία, όπως αυτό που είχε τεθεί σε ισχύ την άνοιξη για δύο μήνες κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας.

Το Πεδεμόντιο και η Σικελία θα επιβάλουν την εβδομάδα που ξεκινά από αύριο επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιες ώρες, κάτι που ενδέχεται να μιμηθούν και άλλες επαρχίες εκτός κι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επιβολή του μέτρου αυτού σε εθνικό επίπεδο.

Εξάλλου γίνονται εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής προς τους κατοίκους της Ρώμης να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ναπολιτάνων και να αψηφήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment