• Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Ισραήλ: Τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε λιγότερο από έναν χρόνο

Peristeri News
Peristeri News
Μάρτιος02/ 2020

Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες στο Ισραήλ για τις τρίτες βουλευτικές εκλογές σε λιγότερο από έναν χρόνο. Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση κρίνεται κρίσιμη για την επιβίωση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται για υποθέσεις διαφθοράς.

Περίπου 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στα περισσότερα από 10.000 εκλογικά κέντρα, τα οποία άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00.

Μετά τις εκλογές του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου του 2019, οι οποίες δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή μεταξύ του Λικούντ του Νετανιάχου και του «Μπλε- Λευκό» του Μπένι Γκαντς, οι Ισραηλινοί καλούνται ξανά στις κάλπες. Δύο πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις: το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και την κοιλάδα του Ιορδάνη και ορίζει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Και η απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά, κατάχρηση δημόσιου χρήματος και καταπάτηση εμπιστοσύνης εναντίον του Νετανιάχου, τον πρώτο εν ενεργεία πρωθυπουργό στην ιστορία του Ισραήλ που αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις.

Η δίκη του Νετανιάχου – καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό του μέλλον – ξεκινά δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, στις 17 Μαρτίου, όμως το γεγονός αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζει τους υποστηρικτές του, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Βάσει αυτών προβλέπεται ξανά μάχη στήθος με στήθος με τον Γκαντς, με τη διαφορά των δύο κομμάτων να είναι μία ή δύο έδρες.

Σε αυτό το πολωμένο κλίμα ίσως το κόμμα «Ισραήλ, το σπίτι μας» του Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ενός εθνικιστή που είναι εχθρικός προς τους Άραβες και τους υπερορθόδοξους Εβραίους, να μπορέσει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο υπέρ είτε του Νετανιάχου είτε του Γκαντς.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA

Ετικέτες: ,