• Πέμπτη, 2 Απρίλιος, 2020

Θέμα ωρών η πτώση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Peristeri News
Φεβρουάριος20/ 2019

Δεκάδες φορτηγά άρχισαν σήμερα να μεταφέρουν αμάχους από το χωριό Μπαγούζ, τον τελευταίο θύλακα του Ισλαμικού Κράτους στην  ανατολική Συρία, σηματοδοτώντας την πτώση της τζιχαντιστικής οργάνωσης και του «χαλιφάτου» που ίδρυσε πριν από πέντε χρόνια ο ηγέτης της Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν ανακοινώσει πως ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον θύλακα είναι να απομονώσουν τους αμάχους που βρίσκονται εκεί από τους εναπομείναντες τζιχαντιστές, που υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες.

Την Τρίτη, ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη περίπου 200 οικογενειών, που φέρονταν να έχουν παγιδευτεί στην Μπαγούζ.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Μιτσέλ Μπατσελέ υποστήριξε μάλιστα ότι δεν τους επιτρέπεται να αφήσουν την οργάνωση και εξακολουθούν βομβαρδίζονται από τις SDF και τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό.

Περίπου 50 φορτηγά έφθασαν στα περίχωρα της Μπαγούζ μετά τις επισημάνσεις της Μπατσελέ, ενώ υπήρξαν επίσης πληροφορίες για συμφωνία εκκένωσης κυρίως των συζύγων και των παιδιών των τζιχαντιστών. Κανένα ωστόσο φορτηγό δεν είχε αναχωρήσει έως τη δύση του ηλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Τα φορτηγά άρχισαν να αναχωρούν σήμερα, αφότου φέρονται να προηγήθηκαν δύο αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι επέβαλε τη βίαιη εξουσία της οργάνωσης σε περίπου οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους, αντλώντας  δισεκατομμύρια δολάρια από πετρέλαιο, ληστείες και απαγωγές.

Τον Αύγουστο του 2014, οι τζιχαντιστές άρχισαν να σκοτώνουν και να αιχμαλωτίζουν χιλιάδες μέλη της μειονότητας Γεζίντι, στο βόρειο Ιράκ. Την ίδια περίοδο άρχισαν επίσης να διαρρέουν τα πρώτα βίντεο με τους αποτρόπαιους αποκεφαλισμούς δυτικών ομήρων, δημοσιογράφων και εθελοντών.

Τον Δεκέμβριο του 2017, η ιρακινή κυβέρνηση κήρυξε τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους και την ανακατάληψη των συνόρων με τη Συρία.

Ετικέτες: ,