• Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Η Τουρκία ξεκίνησε τη διαδικασία των γεωτρήσεων

Avatar
Peristeri News
Ιούλιος10/ 2019

Σε επίδειξη «δύναμης» προχωράει η Άγκυρα αναρτώντας φωτογραφίες από τα πλωτά γεωτρύπανα που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ και στέλνοντας μήνυμα πως οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν.

Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter, αναφέρεται πως τα πλοία και τα αεροσκάφη που ανήκουν στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζουν να συνοδεύουν τα σκάφη γεώτρησης «Yavuz» και «Fatih» και το σκάφος σεισμικών ερευνών Barbaros Hayreddin Paşa.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε μήνυμα πως «η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Από τη μία πλευρά συνεχίζονται οι έρευνές μας στην περιοχή και από την άλλη τα πλοία γεωτρήσεων έχουν σταλεί στην περιοχή. Το “Fatih”, αλλά και το “Yavuz” θα ξεκινήσουν εργασίες στην περιοχή».

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται τόσο στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης», όσο και στην Κύπρο, το «άτακτο παιδί της Ευρώπης, που εντάχθηκε στην Ε.Ε. παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και μαζί με την Ελλάδα οδηγεί σε αστάθεια την ανατολική Μεσόγειο», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και σε δηλώσεις του Νίκου Δένδια.

«Στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία υποστηρίζει τα δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της. Όμως θα συνεχίζει να υπερασπίζεται και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού καθώς οι ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει εντάξει ακόμη και στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το μοίρασμα των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται προσωπικά στον νέο Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. «Μας παραξενεύουν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Νικου Δένδια για όσα είπε σε συνέντευξη του σχετικά με τις νόμιμες δραστηριότητες πραγματοποιεί η χώρα μας στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» (Πορθητής) έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές του Μαΐου και ότι το «Γιαβούζ» έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει τις δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό πρόβλημα, προσθέτει το τουρκικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.