• Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020

Η Κίνα προστατεύει την Ελλάδα και απειλεί τη Μέρκελ!

Avatar
Peristeri News
Οκτώβριος31/ 2012

Στην καθοριστική παρέμβαση της Κίνας αποδίδεται η αλλαγή στάσης της Μέρκελ υπέρ της Ελλάδας, σύμφωνα με αποκαλυπτικό άρθρο γερμανικού περιοδικού «Stern».

Στην καθοριστική παρέμβαση της Κίνας αποδίδεται η αλλαγή στάσης της Μέρκελ υπέρ της Ελλάδας, σύμφωνα με αποκαλυπτικό άρθρο γερμανικού περιοδικού «Stern».

Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση του Γερμανού δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο, Hans-Ulrich Jörges: «Είναι πολύ πιθανό, ότι στο ευρωπαϊκό πόκερ, η Κίνα έδωσε φλός ρουαγιάλ στους Έλληνες. Και αυτοί δεν το έχουν πάρει είδηση ακόμη».

To επίμαχο άρθρο μόλις σήμερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, μολονότι δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση του Stern στις 11-10-2012, δύο μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα.

Στο άρθρο, η διάσωση και η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αποδίδεται στην στρατηγική συμμαχία της Αθήνας με την υπερδύναμη Κίνα. Οι μεγάλες επενδύσεις αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της Κίνας για την Ελλάδα, με την οποία ταυτίζει τα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος συμφέροντά της, τρομάζουν τους Ευρωπαίους στο ενδεχόμενο να αποσύρει την στήριξή της στο ευρώ.

Στο άρθρο με τίτλο: «Die chinesische Karte» επισημαίνεται η εντυπωσιακή μεταστροφή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Κίνα στα τέλη Αυγούστου. Ξαφνικά όλοι στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, χωρίς να αποκλείουν πλέον την επιμήκυνση του προγράμματος ή ακόμη και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Ακόμη και οι πιο συντηρητικές φωνές Βαυαρών πολιτικών, που ζητούσαν τη θυσία της Ελλάδας προς παραδειγματισμό, σίγησαν.

Σύμφωνα με το συντάκτη η μεταστροφή αυτή οφείλεται στις έντονες παρασκηνιακές πιέσεις που ασκήθηκαν από την κινεζική ηγεσία κατά την επίσκεψη Μέρκελ στο Πεκίνο. Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός Wen Jiabao απείλησε χωρίς περιστροφές την καγκελάριο της Γερμανίας στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι «έχουμε ήδη χάσει 30 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Εάν χάσουμε άλλα 40, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα πλέον για τη σταθεροποίηση του ευρώ».

Πέρα από την έκθεση της Κίνας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, το ύψος της οποίας δεν είναι ακριβώς γνωστό και τους φόβους για φαινόμενο ντόμινο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σημαντικό ρόλο στις κινήσεις της κινεζικής ηγεσίας παίζει και «η στρατηγική συμμαχία» που έχουν συνάψει Κίνα και Ελλάδα. Σύμφωνα με το συντάκτη του περιοδικού Stern η Κίνα έχει επιλέξει την Ελλάδα ως την « πύλη της στην Ευρώπη», με στόχο να δημιουργήσει ένα σύγχρονο «δρόμο του μεταξιού» για το παγκόσμιο εμπόριο.

Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι μόνο η αρχή. Ήδη οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλα ελληνικά λιμάνια, διαπραγματεύονται συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για την κατασκευή ανεμογεννητριών και εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας, ενώ ενδιαφέρονται και για το 40% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά τη λήξη του συμβολαίου διαχείρισης που κατέχει σήμερα γερμανική εταιρεία. Για το λιμάνι του Πειραιά στόχος των Κινέζων είναι να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι μεταφοράς container στη Μεσόγειο, μέσω του οποίου θα διοχετεύονται κινεζικά προϊόντα σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «η Κίνα έχει επιλέξει την Ελλάδα ως την “πύλη της στην Ευρώπη”, με στόχο να δημιουργήσει ένα σύγχρονο “δρόμο του μεταξιού” για το παγκόσμιο εμπόριο. Εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη, οι κινεζικές επενδύσεις θα έχαναν μονομιάς την αξία τους. Η Κίνα θα είχε επενδύσει σε ένα αποτυχημένο κράτος που θα βυθιζόταν στην εξαθλίωση και η υπόλοιπη Ευρώπη θα έπρεπε “να το πληρώσει”».