• Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

Η Άγκυρα εντείνει τις επιδρομές της στο Αφρίν

Avatar
Peristeri News
Ιανουάριος30/ 2018

Η τουρκική επίθεση στην κουρδική περιοχή του Αφρίν, στη βόρεια Συρία δεν γνωρίζει ανάπαυλα: νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλούς τομείς και αναφέρθηκε η διεξαγωγή σφοδρών μεθοριακών μαχών.

Η επιχείρηση «Κλάδος ελαίας», που άρχισε πριν από 10 ημέρες, συνεχίζεται ενώ η Τουρκία είναι ένας κεντρικός πρωταγωνιστής στις συνομιλίες για τη Συρία που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ρωσίας στο Σότσι: στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, αντιπρόσωποι της συριακής κοινωνίας των πολιτών και σύροι πολιτικοί επιχειρούν να συζητήσουν μια λύση στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα τους από το 2011.

Στόχος της τουρκικής επίθεσης, οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές ανέφεραν πως δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες αυτές. Και σήμερα, για δέκατη διαδοχική ημέρα, η αεροπορία της Άγκυρας σφυροκόπησε τον θύλακο τους στο Αφρίν, στα σύνορα με την Τουρκία.

Παράλληλα στην Τουρκία οι αρχές συνέλαβαν 11 μέλη μιας ιατρικής ένωσης που είχαν επικρίνει την επίθεση, σκληραίνοντας την εκστρατεία τους εναντίον όσων διαφωνούν.

Από τις 20 Ιανουαρίου, έχουν ήδη συλληφθεί 311 πρόσωπα ως ύποπτα ότι έκαναν «τρομοκρατική προπαγάνδα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της επίθεσης στο Αφρίν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη στρατιωτική πτυχή, τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα είχαν σήμερα το πρωί στόχο τους τομείς του Ράζο και του Ζανταϊρίς, στο βορειοδυτικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής του Αφρίν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Στους τομείς αυτούς, σφοδρές συγκρούσεις φέρνουν αντιμέτωπες τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους μεταξύ των σύρων ανταρτών με τους κούρδους μαχητές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Από τη Δευτέρα, η Τουρκία έχει εντείνει τα αεροπορικά πλήγματά της», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Τα τουρκικά αεροπλάνα πετούν επίσης πάνω από την ίδια την πόλη Αφρίν, όπου ακούγονται οι κρότοι από τους βομβαρδισμούς στους γύρω λόφους, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Τουρκία ενίσχυσε τις στρατιωτικές θέσεις της στη βόρεια Συρία και μια φάλαγγα δεκάδων στρατιωτικών οχημάτων διέσχισε τα σύνορα, με στόχο να φθάσει σ’ έναν τομέα που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. νότια της πόλης Αφρίν.