• Πέμπτη, 15 Απρίλιος, 2021

Εφικτός ο στόχος των 200 ψήφων για τον εκλογικό νόμο, λέει ο Ν. Παππάς

Peristeri News
Peristeri News
Ιούλιος02/ 2016

Η πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, εκτιμά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καλώντας παράλληλα να τον ψηφίσουν όσα κόμματα υποστηρίζουν παραδοσιακά την απλή αναλογική.

«Ο στόχος για τις 200 ψήφους είναι εφικτός» τονίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ ερωτηθείς για το αν θα είναι αποτυχία της κυβέρνησης η ψήφιση του εκλογικού νόμου μόνο από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, απαντά ότι «αποτυχία θα ήταν να κυβερνάμε και να μην τηρήσουμε τη δέσμευση που μας ακολουθεί εδώ και δεκαετίες για απλή αναλογική. Τηρούμε λοιπόν αυτή τη δέσμευση και ελπίζουμε και ζητούμε να την τηρήσουν και όσα κόμματα την έχουν υποστηρίξει».

Απορρίπτει τα σενάρια ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου ανοίγει το δρόμο για εκλογές το φθινόπωρο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει τη σύγκρουση με τους δανειστές στα εργασιακά, λέγοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρηγορότερα και χαρακτηρίζοντας «αστείο» να κατηγορείται η κυβέρνηση για φυγομαχία.

Διαβεβαιώνει επίσης ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από το Brexit, καθώς, όπως σημειώνει, «έχει καλυμμένες δανειακές ανάγκες, πολιτική σταθερότητα και δυνατότητες για ανάπτυξη», ενώ εκφράζει την ελπίδα «να μην αδρανήσουν διεθνείς θεσμοί και να μην προκύψει μια παγκόσμια αναταραχή». Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη «μιας διαρκούς και συντεταγμένης αντεπίθεσης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη» ώστε να ανακοπεί η άνοδος της Ακροδεξιάς.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας Αριστεράς – Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, ο κ. Παππάς τονίζει «ότι Κεντροαριστερά, η οποία έχει διαρκές μέτωπο στην Αριστερά και αποτελεί ουρά της σκληρής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς δεν νοείται», προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι της δεν θέλουν μια επανάληψη του σεναρίου Σαμαρά-Βενιζέλου.

Για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρει ότι ο διαγωνισμός εισέρχεται στην τελική φάση και τη Δευτέρα το μεσημέρι θα γνωρίζουμε πόσοι διεκδικούν τις άδειες, ενώ δηλώνει αισιόδοξος ότι η συμμετοχή «θα ξεπεράσει τις υψηλότερες προσδοκίες». Ξεκαθαρίζει ότι στην παρούσα φάση οι άδειες θα είναι τέσσερις, προκειμένου «να διαμορφωθεί μια βιώσιμη τηλεοπτική αγορά» και «οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις να επιβιώνουν από τη λειτουργία τους και όχι από τη διαπλοκή». Αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον «αν οι συνθήκες αλλάξουν» να επανεξεταστεί η προοπτική επιπλέον αδειών.