• Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Εκκλησία: Να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς

Avatar
Peristeri News
Νοέμβριος16/ 2018

Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε ομοφώνως η Ιεραρχία.

Κατά την έκτακτη συνεδρίασή της, αναφορικά με την κατ’ αρχήν συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τάχθηκε κατά της αποχώρησης των ιερέων από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Εξάλλου, η Εκκλησία της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, αποφάσισε να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από ιεράρχες, νομικούς, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του εφημεριακού κλήρου για τη μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Τα συμπεράσματα τα οποία θα προκύψουν από τις εργασίες της επιτροπής θα υποβληθούν στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

Κατά τη συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου έξι ώρες, αποχώρησαν ως διαφωνούντες, εν μέσω αντεγκλήσεων που προέκυψαν, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καισαριανής Δανιήλ. Για λόγους προσωπικούς, όπως είχε ενημερώσει πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και χωρίς να συνδέονται με τη σημερινή συζήτηση, αποχώρησε ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος. Λόγω ασθένειας απουσιάζουν από τη συνεδρίαση οι μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομος, Κιλκισίου Εμμανουήλ και Λήμνου Ιερόθεος.

Υπενθυμίζεται πως, μετά από τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στις 6 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει πως αποχωρούν οι ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, πως εντός του 2019 θα προκηρυχθούν 10.000 προσλήψεις από την αποδέσμευση των ιερέων.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

«Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ¬τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».