• Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Είναι πιθανό η Ελλάδα να πτωχεύσει το Νοέμβριο

Peristeri News
Peristeri News
Οκτώβριος04/ 2011

Σύμφωνα με το Reuters.

Καθοριστικές είναι οι επόμενες εβδομάδες για την Ελλάδα,σύμφωνα με το Reuters, το οποίο σε δημοσίευμα του αναφέρει ότι «επί δύο χρόνια η ευρωζώνη πάσχισε να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους ξοδεύοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και ώρες συζητήσεων τα οποία όμως δεν είχαν σχεδόν καμία επιτυχία».

Οι συντάκτες αναφέρουν ότι υπό άλλες συνθήκες η παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι βρίσκεται εκτός δημοσιονομικών στόχων θα είχε προκαλέσει τη διακοπή της δανειοδότησης από τους δανειστές της.

Όμως όπως τουλάχιστον εκτιμά το Reuters η Γαλλία και η Γερμανία, οι κάτοχοι του μεγαλύτερου μέρους του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, δεν είναι ακόμα έτοιμοι για την πτώχευση που θα προκαλούσε αναμφίβολα η διακοπή της χρηματοδότησης.

Ωστόσο τα δεδομένα θα αλλάξουν σύντομα καθώς πριν η Ελληνική κυβέρνηση λάβει την επόμενη έβδομη δόση του δανείου τον Δεκέμβιο «οι κανόνες του παιχνιδιού θα έχουν αλλάξει» αναφέρει το Reuters.

Πιθανώς έως τότε οι χώρες του ευρώ ίσως έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια από το EFSF μέσω της αύξησης της κεφαλαιακής βάσης, κάτι που θα θωρακίσει επαρκώς τις τράπεζες Γαλλίας και Γερμανίας.

Αυτό πιθανόν να αποφασιστεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Eurogroup στις Κάνες της Γαλλίας.

«Νομίζω ότι είναι πιθανό να συμβεί (η πτώχευση) από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νέος EFSF και θα αλλάξει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δηλαδή από το Νοέμβριο» δηλώνει στο πρακτορείο ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών Bruegel Γκούντραμ Γουλφ.