• Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2020

Δ. Κουτσούμπας: Έντονη ανησυχία για τις σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή μας

Avatar
Peristeri News
Ιανουάριος13/ 2020

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για τη «δίνη σοβαρών εξελίξεων, έντονων ανταγωνισμών, αντιθέσεων και συγκρούσεων» που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία που – όπως είπε – «επεκτείνει τις αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα και εμπλέκει τη χώρα μας σε νέους τυχοδιωκτισμούς και σε πολεμικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή».

«Φυσικά, εκ μέρους της κυβέρνησης και του κ. Πρωθυπουργού δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, είναι πάγια και διαχρονική η άποψή του σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, απέναντι στις διεθνείς συμμαχίες» σχολίασε σε δηλώσεις του ο κ. Κουτσούμπας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης «που παλαιότερα είχε άλλες θέσεις» αλλά «ως κυβέρνηση ουσιαστικά προετοίμασε αυτήν την απαράδεκτη αμερικανοΝΑΤΟϊκή συμφωνία».

Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στις τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο «σχετικά με τη δολοφονική ενέργεια ενάντια σε αξιωματούχο μιας άλλης χώρας». «Ήταν εγκληματική ενέργεια αυτή του Τράμπ, έπρεπε καθαρά να ειπωθεί στις ΗΠΑ και μάλιστα όχι για το πρόσωπο το συγκεκριμένο» σημείωσε. Διευκρίνισε παράλληλα πως το ΚΚΕ δεν στηρίζει το ιρανικό καθεστώς, αλλά – όπως υποστήριξε – «εδώ πρόκειται για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκτός από το ίδιο το γεγονός της δολοφονικής ενέργειας ενάντια σε έναν αξιωματούχο».

«Από αυτήν τη σκοπιά, μπαίνουμε στη δίνη εξελίξεων που μας ανησυχούν και που βεβαίως θα την πληρώσουν οι λαοί, θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός» εκτίμησε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για «τη συνεχή και παρατεινόμενη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας εκ μέρους της τουρκικής αστικής τάξης, του Ερντογάν, της κυβέρνησης της Τουρκίας με την ΑΟΖ, με τη Λιβύη και βεβαίως την απαράδεκτη τακτική να αμφισβητεί διεθνείς συμφωνίες που καθόρισαν τα σύνορα στην περιοχή και στα συγκεκριμένα κράτη, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο από προηγούμενες δεκαετίες».

«Φυσικά, εκφράσαμε τη διαφωνία μας για την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που δεν το δέχεται βέβαια η Τουρκία, όμως θέσαμε και το ζήτημα του συνυποσχετικού που μας ανησυχεί για το τι θα περιέχει εάν τελικά οδηγηθούν σε μια τέτοια συμφωνία τα δύο μέρη», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε πως το ΚΚΕ δεν μπαίνει στην ονοματολογία. «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και γίνεται για μικροκομματικά πολιτικά συμφέροντα και κριτήρια, και από αυτήν τη σκοπιά εκτιμάμε ότι ο ΠτΔ υλοποιεί μια αντιλαϊκή πολιτική από την ίδια τη θέση του, συμμετέχοντας στον σκληρό πυρήνα της αστικής πολιτικής εδώ στη χώρα μας. Δεν είναι το πρόβλημα του προσώπου, είναι το πρόβλημα το τι ενέργειες, τι πολιτικά καθήκοντα υλοποιεί ο εκάστοτε ΠτΔ» είπε.

Για τον εκλογικό νόμο εξέφρασε ξανά, όπως είπε, την πάγια θέση του ΚΚΕ, «για καθαρή, ανόθευτη απλή αναλογική, χωρίς μπόνους στο πρώτο κόμμα, χωρίς πλαφόν, ούτε το 3% που υπάρχει σήμερα και βεβαίως να εκφράζεται ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και αυτό να αποτυπώνεται και στη σύνθεση του ελληνικού Κοινοβουλίου με ό,τι δίνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στα πολιτικά κόμματα».

Διατύπωσε επιπλέον την αντίθεση του ΚΚΕ στις σκέψεις που υπάρχουν στη κυβέρνηση για την απαγόρευση διαδηλώσεων και τον περιορισμό διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ έθεσε στον πρωθυπουργό «το ζήτημα του προβλήματος που υπάρχει με τη ΛΑΡΚΟ. «Ζητάμε άμεση χρηματοδότηση ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται τη δουλειά τους, διότι δεν συμβαίνει αυτό σήμερα και βεβαίως να διασφαλιστεί οποιαδήποτε λύση επιλεγεί τελικά, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να διασφαλιστούν όλες οι εργασιακές θέσεις» δήλωσε.

Με αφορμή το Βrexit, επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να διασφαλιστούν και νομοθετικά τα δικαιώματα των Ελλήνων που βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε., όπως είναι να μην αυξηθούν τα δίδακτρα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους φοιτητές που βρίσκονται εκεί και να εξασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, γιατί υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να δουλεύουν εκεί.

Ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε τέλος από τον Πρωθυπουργό να δει το ζήτημα της πιστοποίησης και πώς αυτή γίνεται για τους εργαζόμενους κυρίως από οικοδομικές εργασίες που φεύγουν μετανάστες στη Μεγάλη Βρετανία. Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, μετά τις δηλώσεις του, ο κ. Κουτσούμπας εξήγησε πως το ζήτημα της πιστοποίησης των μεταναστών εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στις οικοδομικές εργασίες, συνίσταται στο ότι ενώ οι μετανάστες από άλλες χώρες λαμβάνουν την πιστοποίηση μετά από εξετάσεις στη γλώσσα τους, οι Έλληνες μετανάστες είναι υποχρεωμένοι, προκειμένου να πιστοποιηθούν, να δίνουν εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα.