• Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2020

Δ. Αβραμόπουλος: Καλύτερη φύλαξη των συνόρων με την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή

Avatar
Peristeri News
Ιούνιος22/ 2016

Τα κοινά εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορά μας θα προστατεύονται αποτελεσματικά εκτίμησε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάνω στη πρόταση της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα εμπρός, έχουμε περισσότερη Ευρώπη, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και υπογράμμισε πως «διασφαλίσαμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ενεργούμε συλλογικά όταν υπάρχει “επείγουσα ανάγκη” στα εξωτερικά μας σύνορα».

«Κάτι τέτοιο φαινόταν αδύνατο πριν από μερικά χρόνια, ότι μέσα σε 6 μήνες μόνο θα συμφωνούσαμε σε κάτι τόσο φιλόδοξο –και όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με τη πρότασή μας» ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος, σημειώνοντας πως «δίνουμε ευρωπαϊκή λύση σ’ ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

«Δημιουργήσαμε έναν ισχυρό Οργανισμό, καθιστώντας υποχρεωτική τη στελέχωσή του με επαρκή αριθμό συνοροφυλάκων, καθώς και την ενίσχυσή του με τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό» τόνισε και προσέθεσε: «Διασφαλίσαμε την τοποθέτηση liaison officers στα κράτη-μέλη και τη διενέργεια αξιολογήσεων ευπάθειας. Αυτά θα μας επιτρέψουν να συνεργαζόμαστε καλύτερα με τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να αποτρέπουμε πιο αποτελεσματικά τις κρίσεις».

«Όταν ένα κράτος-μέλος αρνείται ρητά να συνεργαστεί, υπάρχει η πρόβλεψη μιας διαδικασίας σύνδεσης με τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν» διευκρίνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διατήρηση του όρου «Ακτοφυλακή» στο όνομα του νέου οργανισμού, κάνοντας λόγο για συμβολική σημασία. «Τόσο ο πρόεδρος Γιούνκερ όσο και εγώ προσωπικά επιμείναμε ώστε να μην περιοριστεί ο τίτλος μόνο σε “Συνοριοφυλακή”», σημείωσε.

Προσέθεσε πως «αυτό είναι κυρίως σημαντικό για τη χώρα μας για να τιμηθεί το έργο και η αυτοθυσία των μελών της Ακτοφυλακής, που φυλάνε κάτω από αντίξοες συνθήκες τα Ευρωπαϊκά σύνορα σώζοντας ζωές. Δίπλα τους έχουν έρθει συνάδελφοί τους από όλα τα κράτη-μέλη, όπως έχουν σταλεί να συνδράμουν και την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό από εδώ και πέρα θα καταστεί καθημερινή πραγματικότητα: θα αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών-μελών να συνδράμουν όποια χώρα ζητήσει βοήθεια».