• Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020

Δύο ώρες κατέθετε ο Ηλ. Ψινάκης στον εισαγγελέα

Avatar
Peristeri News
Ιούλιος31/ 2018

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του δημάρχου Μαραθώνα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική.

Η κατάθεση διήρκεσε δύο ώρες και κατά την έξοδό του από τα εισαγγελικό γραφείο ο Ηλίας Ψινάκης αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Προτίμησε, δε, να μη φύγει από την κεντρική έξοδο των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, αλλά από άλλη δευτερεύουσα, προκειμένου να αποφύγει τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτογράφους.

Η κατάθεση του κ. Ψινάκη έγινε την ώρα που ο ίδιος δέχεται σφοδρές επικρίσεις από την τοπική κοινωνία και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν την παραίτησή του.

Θυμίζουμε ότι χθες κατέθεσε ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος έκανε λόγο για «σκηνικό συγκάλυψης των πραγματικά υπεύθυνων» και απέδωσε τις ευθύνες σε αυτούς «που ήταν ανεπαρκείς εκείνη τη στιγμή».

Στο ερώτημα γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής, απάντησε ότι «σε εμάς δεν δόθηκε καμία σύσταση για εκκένωση» και υποστήριξε ότι «σαφέστατα» επιχειρείται να αποδοθούν ευθύνες στον ίδιο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Την παραίτηση Ψινάκη ζητούν 23 δημοτικοί σύμβουλοι

Την παραίτηση του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη ζητούν “εδώ και τώρα” 23 από τους 30 δημοτικούς συμβούλους, χαρακτηρίζοντάς τον “ανεπιθύμητο”, “ανίκανο” και “επικίνδυνο” για την περιοχή.

Το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος σε ειδική συνεδρίαση, το απόγευμα της Παρασκευής 3 Αυγούστου.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος

“Ο δήμος μας βιώνει από το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018 μια ανείπωτη τραγωδία που όμοιά της δεν έχει ζήσει ποτέ στο παρελθόν. Δυστυχώς, ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω.

Ο πόνος για την απώλεια ψυχών δεν μπορεί να μετριαστεί. Ωστόσο, όλοι εμείς που εκπροσωπούμε ως δημοτικοί σύμβουλοι τους συμπολίτες μας στο ανώτατο όργανο διοίκησης του δήμου, έχουμε ορκιστεί να υπηρετούμε αποκλειστικά το δικό τους συμφέρον και να τους προστατεύουμε από κάθε είδους απειλή. Και, δυστυχώς, αποτύχαμε. Αφήσαμε τον δήμο μας ανοχύρωτο και έρμαιο στα χέρια ενός δημάρχου που, πλέον, δεν αποδεικνύεται μόνο εξαιρετικά ανίκανος και επικίνδυνος για την πόλη μας, αλλά προσβάλλει με τη συμπεριφορά του και με τις δημόσιες εμφανίσεις του την ηθική και την αξιοπρέπεια κάθε κατοίκου του Βαρνάβα, του Γραμματικού, του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης.

Ο Ηλίας Ψινάκης δεν είναι απλά ένας ανίκανος δήμαρχος. Είναι πλέον ένας επικίνδυνος δήμαρχος για τον τόπο μας. Σε μια περίοδο που η πόλη μας χρειάζεται συνετή διοίκηση και οργανωμένο πλάνο, προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια της, να κλείσει πληγές και να διαχειριστεί μια πελώρια αγκαλιά αγάπης που φθάνει καθημερινά από κάθε γωνιά της χώρας, έχουμε ανάγκη η συγκεκριμένη διαχείριση να πραγματοποιηθεί από ανθρώπους που πονάνε αυτόν τον τόπο, που νιώθουν τον πόνο και την οδύνη των συμπολιτών μας και που αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης για την τραγωδία που ζήσαμε.

Ο νόμος, καλώς ή κακώς, δεν μας παρέχει τη δυνατότητα οιασδήποτε μορφής καθαίρεσης ενός δημάρχου από τα καθήκοντά του. Βασιζόμαστε στην ευθιξία του, αν μπορεί να τη βρει έστω και την ύστατη στιγμή.

Με το συγκεκριμένο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα καθιστά τον Ηλία Ψινάκη ανεπιθύμητο και άκρως επικίνδυνο ακόμη και για τη σωματική υγεία των πολιτών του δήμου μας και τον καλεί να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου”.

Ποιοί το υπογράφουν

Το αίτημα υπογράφουν οι ακόλουθοι δημοτικοί σύμβουλοι (βάσει της σειράς που εμφανίζονται οι υπογραφές τους στο έγγραφο):

Από την παράταξη “Πολίτες” του Ηλία Ψινάκη οι: Στέφανος Μπαϊρακτάρης, Δήμητρα Κάκκαρη, Αναστασία Ρίζου, Δήμητρα Λαμπαρού, Γιάννης Μπούσουλας, Πέτρος Αλεξανδρής και Αναστασία Παππά (η οποία ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της το πρωί του Σαββάτου)

Από τις παρατάξεις της μειοψηφίας οι: Στέργιος Τσίρκας, Βασίλης Δελαγραμμάτικας, Νικόλαος Χατζηγιάννης (επικεφαλής των παρατάξεων “Ενωμένη Πολιτεία”, “Δύναμη Πολιτών”, “Νέα Εποχή”) Σταματία Μυλωνά, Καλλιόπη Πατεράκη, Κώστας Λάσκος, Βαγγέλης Σωτηρίου, Μάνος Γεωργάτος, Αλέξανδρος Αστρινάκης, Χρήστος Στάμος.

Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι: Κωνσταντίνος Τσίρκας, Σταυρούλα Δρακοπούλου, Αλέξανδρος Σόμογλου, Αδάμ Μεγαγιάννης, Βασιλική Σταυρακοπούλου, Σπύρος Λιβαθηνός.

Το αίτημα συνυπογράφει με δική της επιστολή και η “Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα”, δια του επικεφαλής της Νίκου Στεφανίδη.

Ποιοί δεν το υπογράφουν

– Οι τρεις εναπομείναντες αντιδήμαρχοι (μετά τις παραιτήσεις του κ. Τσουπρά και της κας Λαμπαρού) και δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας Μαραθώνα, Βάιος Θανασιάς, Γιάννης Ζαγάρης και Γιώργος Νησιώτης.

– Δύο δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας Βαρνάβα, Πέτρος Στάμος (της παράταξης “Πολίτες” του Ηλία Ψινάκη) και Βάσια Αναστασίου (ανεξάρτητη).

– Ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Γραμματικού, Γιώργος Κοροβέσης.

Σημειώνεται ότι ο Ηλίας Ψινάκης έχει απομείνει με πέντε δημοτικούς συμβούλους εκ των είκοσι που είχε όταν ξεκίνησε τη θητεία του.