• Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020

ΔΝΤ: Ψάχνει χρήματα για να δανείζει

Avatar
Peristeri News
Σεπτέμβριος30/ 2011

Τρόπους για να αυξήσει τη δυνατότητα δανεισμού του σε τουλάχιστον 1,3 τρισ. δολάρια ΗΠΑ, φέρεται να διερευνά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Τρόπους για να αυξήσει τη δυνατότητα δανεισμού του σε τουλάχιστον 1,3 τρισ. δολάρια ΗΠΑ, φέρεται να διερευνά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τουλάχιστον σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδος Wall Street Journal.

Σκοπός του ΔΝΤ εμφανίζεται να είναι ο καθησυχασμός των αγορών, μέσω της απόδειξης του ισχυρισμού του, ότι όντως διαθέτει επάρκεια πόρων για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις, σημειώνει, ότι οι τρέχοντες διαθέσιμοι για χρήση πόροι του ΔΝΤ ανέρχονται σε 630 δισ. δολάρια, τα δύο τρίτα των οποίων μπορεί να τα δανείσει με βάση τους δικούς του κανόνες. Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει να γίνει μόνιμη η προσωρινή δανειακή διευκόλυνση ύψους 590 δισ. δολαρίων προς το Ταμείο, η οποία θεσπίστηκε ως απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το ΔΝΤ προσβλέπει και στο διπλασιασμό των εισφορών από τις χώρες-μέλη του, στο ποσό των 750 δισ. δολαρίων, ο οποίος έχει ήδη αποφασιστεί και αναμένεται η έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια στις αρχές του 2012.

Επιπλέον, το ΔΝΤ σταθμίζει αν πρέπει να προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων στην αγορά, με τις οποίες θα μπορούσε να αυξήσει το «δίχτυ ασφαλείας» του πέρα από τα 1,3 τρισ. δολάρια. Οικονομικοί αξιωματούχοι της Ομάδος G20 φέρονται να εργάζονται για τα θέματα αυτά μαζί με παράγοντες του ΔΝΤ