• Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απολογήθηκαν Μπαρμπαρούσης – Παναγιώταρος

Avatar
Peristeri News
Οκτώβριος21/ 2019

«Η μεγαλύτερη μπίζνα, η εποίκιση της Ελλάδος» είναι κατά τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα μας, σύμφωνα με όσα είπε, απολογούμενος στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση.

Η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία του πρώην βουλευτή Κωνσταντίνου Μπαραμπαρούση και στη συνέχεια με αυτήν του Ηλία Παναγιώταρου.

Και οι δύο κατηγορούμενοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δήλωσαν πως τους εξέφραζε η Χρυσή Αυγή από τη δεκαετία του 1990 και προσδιόρισαν την ιδεολογική τους τοποθέτηση στον εθνικιστικό πατριωτικό χώρο, με τον Ηλία Παναγιώταρο να δηλώνει επιπλέον «χριστιανός ορθόδοξος» και τον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση να δηλώνει πως τα αρχαιοελληνικά σύμβολα, όπως το γαμμάδιο, «δε θα τα χαρίσει στον Χίτλερ».

Ηλ. Παναγιώταρος: «Μακάρι να είχαμε στρατιωτική δομή»

Απολογούμενος, ο Ηλίας Παναγιώταρος είπε αρχικά πως το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα η Τοπική Νίκαιας ετοίμαζε διανομή τροφίμων, κάτι που έλεγαν μέχρι και τις απολογίες τους στο δικαστήριο όλοι οι εμπλεκόμενοι. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο πρώην βουλευτής τροποποίησε τα λεγόμενά του, όταν από έδρας ενημερώθηκε πως οι συγκατηγορούμενοί του πλέον ισχυρίζονται πως η κινητοποίηση της Τοπικής αφορούσε επικείμενη ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου στην περιοχή. Όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος, «μπορεί να γινόταν ομιλία, δεν το ξέρω, ήξερα για διανομή μετά από κάποιες ημέρες».

Στην απολογία του, ο Ηλίας Παναγιώταρος ισχυρίστηκε πως το κόμμα προχώρησε σε διαγραφές όσων παρανομούσαν κι ανέφερε πως μετά τη δολοφονία Φύσσα έκλεισε η Τοπική και διαγράφηκαν τα στελέχη της, κάτι που, όπως του επισημάνθηκε από το δικαστήριο, δεν το λένε οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι για το έγκλημα στις δικές τους απολογίες. «Όποιον εμπλέκονταν, τον διαγράψαμε χωρίς εξηγήσεις. Μιλάμε για φόνο, όχι απλή εξύβριση. Τον Πατέλη δεν τον ξαναείδαμε. Εκείνη την ημέρα κλείσαμε τα πάντα. Τους έδιωξε όλους» είπε και συμπλήρωσε πως δεν ξέρει γιατί οι κατηγορούμενοι για το έγκλημα λένε πως δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα με το κόμμα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Χρυσή Αυγή είχε δομή κι οργάνωση στρατιωτικού τύπου, ο πρώην βουλευτής είπε πως «κάθε άλλο παρά στρατιωτική ήταν η οργάνωση και η δομή. Μακάρι να ήταν, γιατί ο μόνος θεσμός που λειτουργεί σήμερα είναι ο στρατός, καθώς μπορεί να αντεπεξέλθει σε σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς, όταν τίποτε άλλο δε λειτουργεί». Παράλληλα, αρνήθηκε ότι υπήρχε «dress code», όπως είπε χαρακτηριστικά, επιδεικνύοντας μάλιστα φωτογραφία που ο ίδιος είχε πάει σε συγκέντρωση με μαγιό κι ανέφερε ότι απαγορευόταν να χρησιμοποιούν χαιρετισμό τύπου Χίτλερ.

Ερωτηθείς για τους χαρακτηρισμούς «σκουπίδια και υπάνθρωποι» για τους αλλοδαπούς, ο κατηγορούμενος τήρησε την ίδια γραμμή με τους υπόλοιπους βουλευτές, λέγοντας ότι «υπάνθρωποι είναι όσοι κάνουν παράνομες πράξεις, είτε είναι Έλληνες, είτε αλλοδαποί».

Είπε επίσης πως στη Ζώνη του Περάματος τους κάλεσαν οι εργαζόμενοι «να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία. Να ιδρύσουμε ένα καινούριο σωματείο», αναφέροντας μάλιστα πως, μετά την ίδρυσή του, «τρώει ο κόσμος ψωμάκι και καλό ψωμάκι» από τις δουλειές στα Ναυπηγεία. Σε ερώτηση της προέδρου για δήλωσή του στη Ζώνη στο Πέραμα ότι «έχουμε δεχθεί εισβολή υπανθρώπων» και αν με αυτήν αναφερόταν μόνο σε εγκληματίες, ο πρώην βουλευτής είπε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των «λαθροεισβολέων» είναι εγκληματίες. Είπε επίσης πως το δικαστήριο θα πρέπει να ρωτήσει «τους κατοίκους στη Σάμο και τη Χίο» και αφού τόνισε ότι «δεν μας έχει έρθει κανένας καθηγητής Πανεπιστημίου», συνέχισε λέγοντας πως «αυτοί δεν είναι πρόσφυγες, πάνε να βρουν τον Σύρο με το κυάλι. Είναι η μεγαλύτερη μπίζνα. Είναι εποικισμός της Ελλάδας».

Όταν ρωτήθηκε αν στα συσσίτια της Χρυσής Αυγής πήγαιναν και αλλοδαποί, ο πρώην βουλευτής εκνευρίστηκε και με ένταση στην φωνή του είπε ότι τα συσσίτια ήταν μόνο για Έλληνες και όχι για αλλοδαπούς, γιατί «αυτούς τους ταΐζουν τόσες ΜΚΟ. Είναι χορτάτοι. Ο Έλληνας πεινάει σήμερα, κυρία πρόεδρε» είπε ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Κ. Μπαρμπαρούσης: «Δαιμονοποιήθηκαν τα αρχαία ελληνικά σύμβολα επειδή τα χρησιμοποίησε ο Χίτλερ»

Από την πλευρά, του, απολογούμενος, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης είπε πως δεν είναι κομμουνιστής «γιατί οι κομμουνιστές εδώ είναι εχθροί της Ελλάδας», δεν είναι καπιταλιστής «γιατί και αυτοί έχουν κάνει παρόμοια εγκλήματα ( με τους κομμουνιστές)… κρεμάγανε παιδιά στην Κύπρο» και δεν είναι εθνικοσοσιαλιστής «γιατί οι Γερμανοί έχουν κάνει εγκλήματα εδώ». Σε ερώτηση της προέδρου γιατί αναφέρθηκε στον εθνικοσοσιαλισμό, απάντησε «για να μην το ξεχάσω, γιατί ξέρω πως σας ενδιαφέρει αυτό».

Ο κατηγορούμενος είπε πως για πρώτη φορά κατέβηκε υποψήφιος σε περιφερειακές εκλογές με τη Χρυσή Αυγή το 2010, μετά από πρόταση που είχε δεχθεί σε ένα μνημόσυνο που είχε πάει για τους ανθρώπους που «έσφαξε ο Άρης Βελουχιώτης, ένα Σύνταγμα ολόκληρο Κυριακή του Πάσχα». Όπως συμπλήρωσε, επειδή πήγε πολύ καλά και είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς το 2012, συμφώνησε να κατέβει και στις βουλευτικές εκλογές. Μέχρι το 2010, όπως είπε, πήγαινε σε εκδηλώσεις για την Έξοδο του Μεσολογγίου και σε άλλες για τις «σφαγές από τους συμμορίτες».

Ερωτηθείς για την παρουσία του στην κηδεία του Νίκου Ντερτιλή το 2013, ο Κ. Μπαραμπρούσης είπε πως «φυσικά και πήγε», καθώς «για εμένα είναι ήρωας που πολέμησε στην Κορέα, πολέμησε τους συμμορίτες, πήρε τα γαλόνια με την αξία του» και συμπλήρωσε πως αφού η πολιτεία «δεν ήθελε να τον τιμήσει, θεώρησα υποχρέωσή μου να πάω».

Ο πρώην βουλευτής, αναφερόμενος στη δολοφονία Φύσσα, είπε πως ήταν «ένα άσχημο πράγμα… τι να πούμε τώρα;».

Για τα σύμβολα του ναζισμού αλλά και τον χαιρετισμό, είπε πως το γαμμάδιο, οι μαίανδροι υπάρχουν παντού, από το Περού μέχρι την Ιαπωνία, και πως δεν είναι ναζιστικά, αλλά αρχαία ελληνικά που «δαιμονοποιήθηκαν επειδή τα χρησιμοποίησε ο Χίτλερ». Δήλωσε ακόμη ότι του αρέσει ο χαιρετισμός και ότι θεωρεί πως αποδίδει τιμή, αλλά και «καλή ενέργεια», κάνοντας αναφορά στην έκφραση «όλα δεξιά να πάνε».

Για τους αλλοδαπούς και ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης έκανε λόγο για «λαθρομετανάστευση, κατευθυνόμενη εισβολή, που ως τέτοια πρέπει να την εκλάβουμε», ενώ για τον χαρακτηρισμό «υπάνθρωποι» είπε πως αναφέρεται σε εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα όπως «αυτό με τη Μυρτώ στην Πάρο». Υποστήριξε επίσης πως δεν μπορεί κανείς να τον χαρακτηρίσει ρατσιστή, γιατί έχει παντρευτεί δυο φορές αλλοδαπές.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ