• Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος, 2020

Δήμος Ιλίου: Ανικανότητα προστασίας του Πάρκου Τρίτση από τον Φορέα Διαχείρισης

Peristeri News
Ιούνιος14/ 2019

Για ανικανότητα κατηγορεί τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκο Τρίτση ο δήμος Ιλίου, σημειώνοντας πως ο χώρος δεν μπορεί να προστατευθεί μετά και από την πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Όπως σημειώνεται ο Δήμος Ιλίου, με επιστολή που απέστειλε στις 15 Μαΐου, είχε επισημάνει στον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» Ιωάννη Πολύζο, την ανάγκη να προβεί άμεσα σε καθαρισμό, αποψίλωση και απομάκρυνση των ξερών χόρτων και άλλων εύφλεκτων υλικών και αντικειμένων στο χώρο ευθύνης του, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς αλλά και να διασφαλιστεί η καθαριότητα.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 17.50 το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου 2019, στο Πάρκο (δίπλα από το χώρο στάθμευσης) κατέδειξε, σύμφωνα με τον δήμο Ιλίου πως «ο Φορέας Διαχείρισης όχι μόνο αδιαφόρησε αλλά στάθηκε ανίκανος να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του για την προστασία και συντήρηση του. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η φωτιά δεν πήρε διαστάσεις χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, «το γεγονός αναδεικνύει, με τον πλέον επικίνδυνο τρόπο, την αδιαφορία των υπεύθυνων, κατά νόμο, μελών του Φορέα να λάβουν οποιαδήποτε μέριμνα προστασίας, με αποτέλεσμα, ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου για τη Δυτική Αθήνα και το λεκανοπέδιο, να παραμένει αθωράκιστος.

Αναδεικνύει όμως και τη γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης του Πάρκου, εν μέσω θέρους. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα τώρα, ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερος κίνδυνος. Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία διέθεσε 4 οχήματα και 14 πυροσβέστες, επιτυγχάνοντας την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς».