• Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Γαλλία: Ποινή φυλάκισης με αναστολή στον Ζαν-Λικ Μελανσόν

Avatar
Peristeri News
Δεκέμβριος09/ 2019

Ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή και πρόστιμο 8.000 ευρώ επιβλήθηκε στον ηγέτη της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν για τη βίαιη αντίδρασή του απέναντι σε αξιωματούχους που ερευνούσαν καταγγελίες για αργομισθίες συνεργατών του στο Ευρωκοινοβούλιο και για υπέρβαση εξόδων κατά την προεδρική του εκστρατεία το 2017, ανακοίνωσε σήμερα δικαστήριο του Παρισιού.

Το Οκτώβριο του 2018, η εισαγγελία του Παρισιού είχε δώσει εντολή να διεξαχθούν έρευνες στα γραφεία του κινήματός του «Ανυπότακτη Γαλλία» και στο σπίτι του. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι επρόκειτο για πολιτική δίωξη.

Ο Μελανσόν είχε επιτεθεί κατά των αστυνομικών, επιμένοντας ότι στόχος του ήταν να επιβλέπει τις έρευνες για να μη χαθούν σημαντικά έγγραφα. Είχε επίσης αμφισβητήσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, είχε καταγγείλει «πολιτική αστυνομική επιχείρηση» και είχε δηλώσει ότι είναι θύμα συνωμοσίας που στοχεύει «να τον εξοντώσει πολιτικά».

Ο Μελανσόν αντιτίθεται στην οικονομική πολιτική του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και είναι υποστηρικτής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων». Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017 είχε εξασφαλίσει ποσοστό 19,5%.