• Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020

Αύξηση του αριθμού των εκλογικών τμημάτων στον Δήμο Περιστερίου

Avatar
Peristeri News
Σεπτέμβριος23/ 2010

Εγκύκλιος για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές

Την αύξηση του αριθμού των εκλογικών τμημάτων και τον περιορισμό του προβλεπόμενου από την νομοθεσία αριθμού των εκλογέων, ζητά με εγκύκλιό του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης από τις Περιφέρειες της χώρας.

Σκοπός, όπως τονίζει είναι η διευκόλυνση της διαδικασίας ψηφοφορίας κατά τις προσεχείς περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα χρειαστεί διπλάσιος αριθμός καλπών από τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων, αφού σε κάθε τμήμα θα τοποθετηθούν δύο κάλπες και δύο παραβάν. Για την εξεύρεση του απαιτούμενου συνολικού αριθμού καταστημάτων ψηφοφορίας σημειώνει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε κάθε εκλογικό τμήμα θα ενταχθούν για να ψηφίσουν μέχρι 450 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους εκλογείς.

Στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Περιστερίου, Καλλιθέας, Ηρακλείου και Λάρισας, στους οποίους θα εκλεγούν ταυτόχρονα και συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων (δηλαδή των πρώην δημοτικών διαμερισμάτων) και που ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι μεγάλος, οι οικείοι Νομάρχες μπορούν, κατά τη κρίση τους, να καθορίσουν και μικρότερο αριθμό εκλογέων για κάθε ένα εκλογικό τμήμα, όχι όμως λιγότερους από 400.

Τέλος, αναφέρει ότι επειδή κατά το παρελθόν διατυπώθηκαν παράπονα από άτομα με αναπηρία, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε τα επιλεχθέντα οικήματα να είναι ισόγεια ή να μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να διευκολυνθούν τα εν λόγω άτομα στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.