• Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020

Απορρίφθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή (video)

Avatar
Peristeri News
Νοέμβριος29/ 2012

Με 167 <<όχι>> και 119 <<ναι>> από τους συνολικά 286 βουλευτές απορρίφθηκε από τη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκε η χώρα στο μνημόνιο.

Με 167 <<όχι>> και 119 <<ναι>> από τους συνολικά 286 βουλευτές απορρίφθηκε από τη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκε η χώρα στο μνημόνιο.

Υπέρ της πρότασης, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. <<Όχι>> είπαν οι βουλευτές των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως φαίνεται να επιμένει στην ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης με κάθε τρόπο και σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Παπαδημούλη <<θα επανέλθουν με νέα πρωτοβουλία>>.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαδημούλης στους δημοσιογράφους, ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το θέμα ξανά με επίκεντρο αυτή την φορά την δικογραφία Ρουμελιώτη. <<Θα ζητήσουμε να μας δοθεί η δικογραφία και αν δεν μας δοθεί θα κάτσουμε να την μελετήσουμε νυχθημερόν για να δούμε αν θα καταθέσουμε πρόταση για εξεταστική ή για προανακριτική
επιτροπή>> είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Πριν από την ψηφοφορία προηγήθηκε μία σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης για <<συγκάλυψη και συνωμοσία της σιωπής>>.

<<Σήμερα η συνωμοσία της σιωπής και η συγκάλυψη είναι παρούσες για ακόμα μία φορά, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, αλλά σήμερα υπάρχει και τρίτος εταίρος η Δημοκρατική Αριστερά της ευθύνης που αναλαμβάνει και αυτή ακέραια την ευθύνη της συγκάλυψης. Να ξέρετε όμως ότι με φτηνά επιχειρήματα δεν μπορείτε να ξεγελάσετε τον ελληνικό λαό. Και ότι ακόμα και αν δεν καθίσουν στο εδώλιο, οι υπεύθυνοι θα καθίσουν στο περιθώριο της ιστορίας, όσοι θέλετε να συγκαλύψετε λαμβάνετε θέση δίπλα τους>>, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα του πρόσφατου eurogroup κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι <<ανοήτως
θριαμβολογεί>>. <<Ανοήτως θριαμβολογείτε. Θα σας γυρίσει μπούμεραγκ.

Θριαμβολογείτε ότι δήθεν η Ελλάδα κέρδισε την μάχη. Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Σαμαράς στο διαδίκτυο και όχι εδώ μαζί μας; Είναι επικίνδυνο να πανηγυρίζετε την μη λύση γιατί στερείτε διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας. Κοιτάτε πώς θα βγάλετε το σήμερα, αλλά δεν είναι μακριά οι 13 Δεκεμβρίου και τότε θα πρέπει να κάνουμε ταμείο. Γίνεστε χειροκροτητές της Μέρκελ>>, είπε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. <<Ο κ. Τσίπρας υπονομεύει και αυτή την προσπάθεια της χώρας, έχει απειλήσει επενδυτές, έχει εμποδίσει ιδιωτικοποιήσεις… και σήμερα εμποδίζει την επαναγορά ομολόγων.

Εκπροσωπεί ο Τσίπρας συμφέροντα hedge funds και τους δίνει επιχειρήματα να μη συμμετάσχουν; Εκπροσωπεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών που έχουν στοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και εμένα προσωπικά; Στο όνομα ποιου μιλάει; Η δική σας ομερτά ποια είναι κύριε Τσίπρα;>>, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Σε ό, τι αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι: <<Τσαμπουκάδες στους παρόντες συσχετισμούς δεν χωράνε. Αυτό προτείνετε στον ελληνικό λαό; Να γίνει μάρτυρας για να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη; Από την μία είναι η φωνή του μέλλοντος και από την άλλη η φωνή του παρελθόντος. Έχουμε κάνει την επιλογή μας να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης. Ως ΠΑΣΟΚ είμαστε εγγυητές της σταθερότητας της χώρας και είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε όρθιοι και γιατί θα ανέβουμε μαζί με την χώρα>>.

Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα είπε <<ναι>> στην πρόταση της εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς μπήκε η χώρα στο μνημόνιο, εκφράζοντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις. <<Θα ψηφίσουμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον εξής λόγο : υπάρχουν ορισμένα στοιχεία και ενδείξεις που ταιριάζουν με το ρόλο της εξεταστικής επιτροπής, πχ το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων. Να πω όμως στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι γελοιοποιεί κυριολεκτικά το ρόλο και την αποστολή της εξεταστικής επιτροπής με το συνολικότερο θέμα που θέτει. Γελοιοποιείται η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, όταν γίνεται αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής>>, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαρήγα.

<<Καλύτερα να κάνουμε μια ημερίδα παρά εξεταστική για το πώς ήρθε το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Είναι ποινικό θέμα αυτό; Τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική έξοδο από την καπιταλιστική κρίση, αντιμετωπίζονται με εναλλακτική πολιτική λύση, που την επιβάλει ο δρόμος, με όρους ρήξης και ανατροπής. Δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση που να βγαίνει από τη βουλή>>, τόνισε στην ομιλία της η γγ του ΚΚΕ.

Ο Πάνος Καμμένος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για συγκάλυψη, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στην υπόθεση των cds.

Ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι το θέμα θα έρθει στη Βουλή σε άλλη χρονική στιγμή. <<Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια, αλλά να την μάθει στη σωστή ώρα και στιγμή. Δεν είναι δυνατόν να απειλούνται πολιτικοί με διώξεις για πολιτικές αποφάσεις>>, είπε ο κ. Σταμάτης.