• Δευτέρα, 25 Μάιος, 2020

Αντιδρούν στις αλλαγές

Peristeri News
Σεπτέμβριος23/ 2010

Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται σήμερα στις σιδηροδρομικές και εναέριες συγκοινωνίες όπως και στα σχολεία, ύστερα από την έκκληση των εργατικών συνδικάτων …

Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται σήμερα στις σιδηροδρομικές και εναέριες συγκοινωνίες όπως και στα σχολεία, ύστερα από την έκκληση των εργατικών συνδικάτων για μια νέα ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία.

Στα αεροδρόμια, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας προβλέπει την ακύρωση του 50% των προγραμματισμένων πτήσεων σήμερα στο Ορλί (νότιο Παρίσι) και του 40% των πτήσεων στο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ (βόρειο Παρίσι). Στα άλλα αεροδρόμια της χώρας αναμένεται να ακυρωθεί το 40% των πτήσεων.

Στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, η εταιρία SNCF προβλέπει μια αμαξοστοιχία μεγάλης ταχύτητας στις δυο να εκτελεί δρομολόγιο. Ωστόσο η διεθνής κυκλοφορία προς τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Γερμανία διεξάγεται σχεδόν κανονικά.

Στο μετρό του Παρισιού τα προβλήματα είναι σχετικά περιορισμένα.

Είναι η δεύτερη ημέρα απεργιών και κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προτείνει ο Νικολά Σαρκοζί μέσα σε δύο εβδομάδες. Τα συνδικάτα, με την υποστήριξη της αριστερής αντιπολίτευσης, πιστεύουν ότι θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει στο νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια έως το 2018. Ο Σαρκοζί έχει χαρακτηρίσει τη μεταρρύθμιση αυτή ως τη σημαντικότερη της πενταετούς θητείας του.

Σχεδόν 230 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα στις γαλλικές πόλεις. Στην προηγούμενη απεργία της 7η Σεπτεμβρίου, μετείχαν στις κινητοποιήσεις τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία και 2,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

“Πρέπει τουλάχιστον να δράσουμε κατ΄αυτόν τον τρόπο για να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας. Αν δεν υπάρξει μεγάλη αντίδραση, η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω”, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ηγετικό στέλεχος του Force Ouvriere, ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα.

Tο νoμοσχέδιο υιοθετήθηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ η Γερουσία (άνω βουλή του κοινοβουλίου) θα αρχίσει την εξέταση του στις 5 Οκτωβρίου.