• Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020

Ανδ. Ξανθός: Προφανώς δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος με το ΕΣΥ

Avatar
Peristeri News
Ιανουάριος05/ 2017

«Προφανώς δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του συστήματος υγείας σήμερα, αλλά η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στον ΣΚΑΪ.

Το σχόλιο έγινε στον απόηχο της δήλωσης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ότι είναι σαφώς ικανοποιημένος από την κατάσταση στην υγεία.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι γίνονται βήματα σταδιακής βελτίωσης και αναβάθμισης του ΕΣΥ και πως το κλίμα αλλάζει.

Όπως υποστήριξε, η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ έχει αναστραφεί, οι δαπάνες υγείας ανήλθαν σε 5,1% του ΑΕΠ το 2016, από 4,7% του ΑΕΠ το 2014.

«Το ποσό είναι ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει και την αυξημένη ανάγκη που έχει προκαλέσει και η ιδία η κρίση… Η ανάταξη του συστήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον αναπληρωτή υπουργό, ο κ. Ξανθός απάντησε: «Έχουμε καλές σχέσεις με τον κ. Πολάκη, ο καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία του, όλοι κρινόμαστε από τον τόπο που ασκούμε το αξίωμα μας».

Εξάλλου, χαρακτήρισε απολύτως άστοχη τη δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι όποιος δεν έχει λεφτά κινδυνεύει να πεθάνει, ενώ αναγνώρισε πως υπάρχει ζήτημα αξιοποίησης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Επίσης, ανακοίνωσε αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων των γιατρών και 2.500 προσλήψεις τον Ιανουάριο, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής των ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με την πρόσληψη 4.000 εργαζομένων, όπως νοσηλευτές, οι οποίοι θα προσληφθούν με 12μηνη σύμβαση και με πλήρη δικαιώματα, εντός Φεβρουαρίου. Εξήγησε ότι οι προσλήψεις θα είναι στοχευμένες, όπως με γιατρούς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία. Πρόσθεσε ότι αντίστοιχη παρέμβαση θα γίνει σε επίπεδο χειρουργείων.