• Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Αναβάθμιση του μηχανισμού στήριξης

Peristeri News
Peristeri News
Ιανουάριος13/ 2011

Επείγουσα χαρακτήρισε την ανάγκη “ποιοτικής και ποσοτικής” αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών με προβλήματα χρέους, ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Επείγουσα χαρακτήρισε την ανάγκη “ποιοτικής και ποσοτικής” αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών με προβλήματα χρέους, ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο Ζ.Κ.Τρισέ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν άμεσα στη διαδικασία αναμόρφωσης του μηχανισμού.

Αντίθετα, ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε κριτική στο πρόεδρο της Κομισσιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την πρότασή του περί διεύρυνσης των μέσων που έχει στη διάθεσή του ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης του ευρώ.

Ο Σόιμπλε διαβεβαίωσε για τη συναίνεση της γερμανικής κυβέρνησης στο να εξεταστεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του μνημονίου. Ταυτόχρονα ζήτησε από την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Στο μεταξύ, με επιτυχία βγήκαν σήμερα στις αγορές η Ισπανία και η Ιταλία, που άντλησαν συνολικά 9 δισεκατομμύρια ευρώ με εκδόσεις πενταετών και δεκαπενταετών τίτλων, καθώς στις αγορές αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η ΕΕ θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Οι επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων των δύο χωρών, ήρθαν μετά την επιτυχή, επίσης, δημοπρασία προχθές της Ελλάδας και χθες της Πορτογαλίας.

Αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Τη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Φραγκφούρτη, ο διοικητής της Ζαν Κλοντ Τρισέ, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις αναλυτών.

Λίγο νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε επίσης διατηρήσει σταθερό στο επίπεδο του 0,5% το επιτόκιο της στερλίνας, σε μια απόφαση επίσης ευρύτατα αναμενόμενη από τους αναλυτές.

Όπως επεσήμανε ο κ.Τρισέ, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κατέληξε στην απόφαση αυτή δεδομένου ότι οι πιέσεις που ασκούνται στο επίπεδο των τιμών στην ευρωζώνη αν και εμφανίζονται αυξημένες παραμένουν εντός των ορίων που έχει θέσει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών, ήτοι πληθωρισμού πλησίον αλλά πάντως χαμηλότερου του 2%.