PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Με την Αριστερά δε θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα


«Την πορεία προς τα εμπρός μπορεί να την εγγυηθεί μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Νίκη έστω και με μια ψήφο» είπε, από τη Δραπετσώνα, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και την επόμενη μέρα να είστε σίγουροι ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Με προοδευτικό πρόσημο και προοδευτικό πρόγραμμα, για να συνεχίσει η χώρα τη πορεία προς τα εμπρός. Την επόμενη μέρα θα σχηματιστεί κυβέρνηση με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εμείς δε ζητάμε από κανέναν λευκή επιταγή. Γιατί εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη της συνεργασίας, όχι της αλαζονείας» υποστήριξε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ομαλότητα και σταθερότητα είναι η επιλογή για να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί. Να συνεχίσουμε τη προσπάθεια να βγεί οριστικά η χώρα από τη κρίση, να επαναφέρουμε τη κανονικότητα στην εργασία. Να συνεχίσουμε τη προσπάθεια για να επιστρέψει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα με νέες αξιπρεπώς αμειβόμενες δουλειές, να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής παραγωγής. Και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, για να μη ξαναβρεθεί ποτέ ξανά κανείς μόνος του απέναντι στη κρίση» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα ποια ομαλότητα μπορεί να εγγυηθεί ο κ. Μητσοτάκης, «αυτή που εγγυήθηκε μαζί με τους συνεταίρους του, τον κ. Σαμαρά, και τον κ. Βενιζέλο, στα μαύρα χρόνια της διακυβέρνησής τους;». Όπως σημείωσε, «η ομαλότητα και η σταθερότητα μπορεί να έχουν ως θεμέλιο μονάχα μια πολιτική δημοκρατίας από την αρχή ως το τέλος, μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, ανάπτυξης με σεβασμό στη ζωή των ανθρώπων και στο περιβάλλον». «Η ομαλότητα, με δυο λόγια, έχει ως προϋπόθεση τη συναίνεση της κοινωνίας στην πολιτική που εφαρμόζεται. Όχι τις λευκές επιταγές» είπε, υποστηρίζοντας πως «μια τέτοια αντίληψη, μια τέτοια πολιτική, είναι ξένη και εχθρική για τη Ν.Δ.», η οποία «το μόνο που φρόντισε ήταν η ομαλή επιβολή των μνημονίων και των κάθε μορφής αντιλαϊκών μέτρων».

Κατά τον κ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανησυχεί και γι’ αυτό έσπευσε να ανασύρει «από τα συρτάρια του άλλον έναν εκβιασμό, ένα παραμύθι με δράκο, μπας και εκβιάσει τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν», δηλαδή ότι αν δεν λάβει, όχι τη νίκη, αλλά τη «λευκή επιταγή», θα έχουμε και άλλες εκλογές, με απλή αναλογική, μέσα στον Δεκαπενταύγουστο. «Η Παναγιά μαζί μας, δηλαδή» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε και για παραμύθι με «πέτσινο Δράκο», λέγοντας πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. «θέλει να μας πει ότι αν δεν του δώσει ο λαός λευκή επιταγή, τότε αυτός θα προτιμήσει, ακόμη κι αν νικήσει, να δώσει πίσω τις 50 έδρες που δίνει ο παρόντας εκλογικός νόμος, γιατί είναι τόσο γενναιόδωρος».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πει δυο πράγματα: Πρώτον ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα κερδίσει. Πράγμα στο οποίο συμφωνούμε απολύτως». Το δεύτερο «είναι ότι έχει γραμμένο στα παλιότερα των υποδημάτων του όλο το προηγούμενο αφήγημά του προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του λεγόμενου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Τα περίφημα όμορφα λόγια περί ενότητας και συνεργασίας και ομοψυχίας αντικαταστάθηκαν τώρα από λόγια αλαζονείας και βουλιμίας. Καμία ενότητα, καμία συνεργασία». «Κυρία Γεννηματά λυπάμαι, όσο απλόχερα κι αν σπεύσατε να τον στηρίξετε, αποτύχατε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως συμπλήρωσε, ενώ ο ίδιος προκήρυξε πρόωρες εκλογές, βάζοντας πάνω από τους κομματικούς σχεδιασμούς το συμφέρον της χώρας, «να μην έχουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αλλά να έχουμε μια νωπή λαϊκή εντολή να συνεχίσει η χώρα την πορεία της προς τη κανονικότητα, αυτός αποδεικνύει ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι η πάρτη του και εκβιάζει με τζούφιους δράκους στο όνομα δήθεν της ομαλότητας και της σταθερότητας, για την οποία όμως δε του καίγεται καρφάκι».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ανησυχία των αντιπάλων του που, παρότι μετά τις ευρωεκλογές πανηγύριζαν τη «βέβαιη νίκη τους» στις εθνικές εκλογές, «τώρα τους έχουν ζώσει τα φίδια», «αρχίζουν και τα γυρνάνε», γιατί άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι είναι διαφορετική η λογική της ψήφου των πολιτών στις εθνικές κάλπες, «όπου αποφασίζουμε για τη ζώη μας».

«Γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη προθυμία στην κοινωνία να παραδώσει τη ζωή της στα πολιτικά τζάκια, και στις πολιτικές δυνάμεις που την οδήγησαν στο γκρεμό. Γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν αρκεί για να κερδίσεις εθνικές εκλογές μόνο φτιάχνοντας αρνητικό αφήγημα για τον αντίπαλο, αν δε μπορείς να φτιάξεις θετικό αφήγημα για σένα», είπε. Και διότι, πρόσθεσε, γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη διαφορά των 500.000 που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές και να κάνει μια μεγάλη εκλογική και πολιτική ανατροπή».

«Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Κοκκινιά, Κορυδαλλός, Ρέντης, είναι για μας οι γειτονιές της περηφάνειας μας. Είναι το πρόσωπο της Ελλάδας που επιμένει, αντιστέκεται, και προχωρά μπροστά, στις πιο δύσκολες συνθήκες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «είναι βέβαιο, δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την Αριστερά, με την προοδευτική παράταξη».

«Πάει κι αυτό το παραμύθι» είπε, σχετικά με τη μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει η Ν.Δ. «Καμία μείωση της φορολογίας λένε τώρα, ούτε το 2019, ούτε το 2020. Από το 21 και βλέπουμε, αν και εφόσον δελεάσουμε τους δανειστές με κύμα μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε, εκφράζοντας τον φόβο του ότι αυτό το κύμα «θα είναι τσουνάμι για τους αδύναμους, τη μεσαία τάξη για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Όπως υπογράμμισε, η διαφορά με το πρόγραμμα της Ν.Δ. ως προς αυτό το ζήτημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «μέτρα ελάφρυνσης της πλειοψηφίας άμεσα, σήμερα τώρα». Η δεύτερη διαφορά είναι ότι «ο δικός μας σχεδιασμός, το δικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει ελαφρύνσεις χωρίς να περιλαμβάνει ταυτόχρονα και περικοπές δαπανών». Κατά τον πρωθυπουργό, αυτός είναι ο λόγος που «ούτε δεμένος δεν θα έρθει ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό διάλογο» μαζί του, «γιατί φοβάται ότι θα ακουστούν αλήθειες».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «ανατριχιαστική προσκόλληση στις συνταγές που βάζουν τα κέρδη λίγων, πάνω από την κοινωνία», λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «ήδη βρίσκεται, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, σε προχωρημένες επαφές με πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους, για να τους παραδώσει την επικουρική ασφάλιση. Δηλαδή τις συντάξεις. Την ίδια τη ζωή των σημερινών και των αυριανών απόμαχων της δουλειάς». Είπε επίσης ότι η Ν.Δ. «ετοιμάζεται να το διαπράξει αυτό, φεσώνοντας το ελληνικό δημόσιο με δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι πιο αδύναμοι».

Επιπλέον, την κατηγόρησε ότι «ήδη προετοιμάζει, με μια πρωτοφανή εκστρατεία δυσφήμισης και απαξίωσης της ΔΕΗ, το ξεπούλημά της σε συγκεκριμένους εκπροσώπους της ολιγαρχίας, που δεν κρατιούνται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 26 Μάη», αλλά και πως «ήδη ετοιμάζει αντικατάσταση της σύμβασης του Ελληνικού, μιας σύμβασης που προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα του Δημοσίου, και με μεγάλο αγώνα καταφέραμε, με άλλη σύμβαση, πιο “φιλική” προς τους επενδυτές, και απολύτως εχθρική προς τους κατοίκους της Αττικής». Υποστήριξε δε πως η Ν.Δ. «ήδη έχει εξαγγείλει ότι θα περάσει σαν οδοστρωτήρας από τις Σκουριές στη Χαλκιδική, για να ισοπεδώσει όλα τα εμπόδια στην καταστροφή του περιβάλλοντος» και πως «ήδη έχει έρθει σε συμφωνία με μεγαλοϊδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, για να τους παραδώσει μέρος του προσωπικού αλλά και των υποδομών του ΕΣΥ, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων».

«Κάναμε και λάθη, είχαμε και αστοχίες» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι έστω και για μια στιγμή ξεχάσαμε ποιοι μας έστειλαν στην κυβερνητική εξουσία, ποιους εκπροσωπούμε, ποιών τα συμφέροντα παλεύουμε να στηρίξουμε».

«Κανείς δε μπορεί να μας κατηγορήσει σήμερα ότι συμβιβαστήκαμε και γίναμε σαν τους άλλους, ότι υπήρξε έστω ένας υπουργός που έβαλε το χέρι του στο μέλι της εξουσίας, ότι δε συγκρουστήκαμε μετωπικά, πολλές φορές και χωρίς να φοράμε κράνος, με τους κατεστημένους θύλακες της διαπλοκής και της οικονομικής εξουσίας» σημείωσε.

Όπως ανέφερε, παρά τα λάθη, μπορεί να κοιτά με περηφάνια τον λαό στα μάτια, «γιατί εμείς, μαζί με εσάς, βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια, τα καταφέραμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν παταγωδώς. Καταφέραμε να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους πιο αδύναμους, χωρίς να αφήσουμε κανέναν μόνο του και απολύτως απροστάτευτο απέναντι στην κρίση, ελευθερώσαμε τη χώρα από τον ζυγό των δανειστών, με την κοινωνία όρθια».

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και τα διλήμματα της 7ης Ιουλίου, διερωτώμενος: «Θα επιτρέψουμε όλα όσα κερδίσαμε με θυσίες, με κόπους, ακόμα και με αίμα, με μάχες μέσα και έξω από τη χώρα, να τα διαλύσει η ιδεοληψία, η ταξική μονομέρεια υπέρ μιας κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας; Θα παραδώσουμε στους σπόνσορες του κ. Μητσοτάκη το απόθεμα των ίδιων των θυσιών μας; Θα επιτρέψουμε ένα άλμα προς τα πίσω, που θα αποδειχτεί για άλλη μια φορά καταστροφικό άλμα στο κενό; Ή θα προχωρήσουμε μπροστά χέρι-χέρι, όλοι μαζί, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω, με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία; Θα επιλέξουμε ανάπτυξη καθοδηγούμενη από τη διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα, εργασιακές συνθήκες επταήμερου και κατάργησης του οκτάωρου, παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στους κουμπάρους; Ή θα στηρίξουμε το ίδιο μας το μέλλον, και το μέλλον των παιδιών μας, κλείνοντας το δρόμο στην παλινόρθωση του παλιού, που πληρώσαμε τόσο ακριβά;».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment