• Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση μας έβαλε σε ύφεση πριν τον κορωνοϊό

Avatar
Peristeri News
Ιούνιος05/ 2020

Για την αδράνεια της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας, αλλά και για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2020, που δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης πριν από την καραντίνα, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης με δημάρχους των Δωδεκανήσων στη Ρόδο.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2020, υπογράμμισε ότι διαπιστώθηκε πως η χώρα είχε μπει σε ύφεση πριν από την πανδημία. «Η χώρα συνάντησε την ύφεση πριν την συναντήσει ο κορωνοϊός, διότι είχαμε 0,9% ύφεση το πρώτο τρίμηνο, αλλά το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου». Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε πως η ελληνική οικονομία τον Ιούλιο του 2019 «έτρεχε» με 2,8 ανάπτυξη και φτάσαμε στο τέλος του Μάρτη να καταγράφεται ρυθμός ανάπτυξης 0,9%.

«Φοβάμαι ότι ο τόπος σας θα ζήσει στο πολλαπλάσιο την κρίση»

«Η καθυστερημένη ανταπόκριση σε εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και κυρίως επιδότηση της αναστολής εργασίας και όχι της εργασίας, θα μας οδηγήσει σε μία εικόνα αποκαρδιωτική τους επόμενους μήνες» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξέφρασε την ανησυχία του ότι «ο τόπος σας θα ζήσει στο πολλαπλάσιο την κρίση των επιπτώσεων του κορωνοϊού απ’ ό,τι οι άλλες περιοχές της χώρας. Ιδίως νησιά που έχουν μονοκαλλιέργεια τουριστική, όπως είναι η Ρόδος. Και γι’ αυτό πρέπει να βρούμε τον τρόπο και τη φωνή να διεκδικήσουμε στήριξη στις τοπικές σας κοινωνίες».

Τόνισε πως αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τον Σεπτέμβρη η συζήτηση δεν θα είναι για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την εργασία, αλλά για την κοινωνική αλληλεγγύη των ανθρώπων που δεν θα έχουν να επιβιώσουν.

«Έχω μία αγωνία για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ζητήματα του τουρισμού σε σχέση με την υγειονομική κρίση» είπε και αναφέρθηκε στην κατηγοριοποίηση των νησιών από την κυβέρνηση σε πολύ επικίνδυνα, λιγότερο επικίνδυνα και λίγο επικίνδυνα νησιά. Όπως το ίδιο έγινε και για τις χώρες προέλευσης τουριστών.

Κάνοντας λόγο για το σύστημα υγείας, σημείωσε πως ο χρόνος που κερδίσαμε ως πολιτεία από την επιμονή και την υπομονή των πολιτών, που με την καραντίνα ανέστειλαν την εξάπλωση του ιού και είχαμε τα θετικά αποτελέσματα, «δεν βλέπω να αξιοποιείται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, και ιδιαίτερα στα νησιά μας».

Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα λόγω του μαξιλαριού έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει χρήματα χωρίς να αυξήσει το χρέος, κάτι που δεν έχει ούτε η Ισπανία, ούτε η Ιταλία, ούτε η Πορτογαλία. Δεδομένης της πρότασης της ΕΕ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει καμία δικαιολογία στο να μην υπάρξει το επόμενο διάστημα αλλαγή πορείας, διότι μέχρι τώρα τα μέτρα είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα» και πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα το παιχνίδι των αριθμών της κυβέρνησης, που δίνει 8 και δηλώνει ότι δίνει 24 δισ. ευρώ.

Μιλώντας για το υπουργείο Τουρισμού, είπε ότι είναι ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία, αφού ο τουρισμός είναι το 20% της χώρας και είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρχει πτώση στο ΑΕΠ πάνω από 10%.

Δήμαρχος Ρόδου: Απεγνωσμένοι εργαζόμενοι ζητούν ένα φλιτζάνι λάδι

Πριν από τη συνάντηση με τους δημάρχους των Δωδεκανήσων, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε συνάντηση στο δημαρχείο της Ρόδου με τον δήμαρχο, Αντώνη Καμπουράκη. Ο δήμαρχος επισήμανε ότι το νησί εξαρτάται από τον τουρισμό σε ποσοστό 95%. Έτσι, ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο βρίσκονται ανάμεσα στην απελπισία, την ελπίδα και την απόγνωση. «Η κατάσταση έχει φτάσει να ζητάει κάποιος ένα φλιτζάνι λάδι» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι επισκέπτεται το νησί «σε μια περίεργη στιγμή, διότι είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, και η Ρόδος είναι σαν να είμαστε στη μέση του χειμώνα: είναι κλειστά τα μαγαζιά». Επίσης τόνισε ότι οι επαγγελματίες είναι δύσκολο να επανεκκινήσουν και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πολύ μεγάλη αγωνία.

Αλ. Τσίπρας: Ευθύνη όλων η προώθηση πράσινων πολιτικών για την ανάπτυξη

Στην ανάγκη προώθησης «πράσινων πολιτικών για την ανάπτυξη» στην εποχή μετά τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση.

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας πληγωμένο από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ουσιαστικά αποδομεί τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και απορυθμίζει πλήρως την περιβαλλοντική νομοθεσία», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση του κορωνοϊού ήρθε στην παγκόσμια κοινότητα να μας βρει ενώ ήμασταν ήδη σε μία ευρύτερη, μεγαλύτερη και διαρκέστερη κρίση, την κλιματική κρίση».

Συνεπώς, τόνισε, «όλες μας οι αποφάσεις από δω και στο εξής, που θα έχουν προφανώς ως στόχο την οικονομική ανάκαμψη, δεν μπορεί παρά να λαμβάνουν υπόψη τους την κλιματική κρίση». «Δεν μπορεί στο όνομα της καταπολέμησης της ύφεσης να ξαναγυρνάμε σε πολιτικές του παρελθόντος που συρρίκνωναν το περιβάλλον, που αμφισβητούσαν την περιβαλλοντική προστασία», είπε.

Στη διάρκεια της ξενάγησής του στο Πάρκο, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, αναφορικά με τις ταβέρνες στον αιγιαλό, εντός της προστατευόμενης περιοχής, παρ΄όλο που είχαν κηρυχθεί αυθαίρετες από το 1999.

«Σήμερα, λοιπόν, πρέπει όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε συλλογική, αλλά και ατομική ευθύνη. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές για την ανάπτυξη. Αυτό πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα. Αυτό πολλές φορές απαιτεί μία πολιτική αρχών διότι αν κάτι έρχεται να μας διδάξει και αυτή η τελευταία κρίση της πανδημίας, είναι ότι τα δημόσια αγαθά δεν μπορεί να ρυθμίζονται από την αγορά και από τους κανόνες της», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε μάλιστα στο νερό που «τώρα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θέλει να ιδιωτικοποιήσει» και τόνισε πως «το περιβάλλον λοιπόν πρέπει να είναι στην πρώτη μας προτεραιότητα, αν θέλουμε να ζήσουμε σε ένα κόσμο που θα έχει προοπτική».