• Τρίτη, 16 Οκτώβριος, 2018

Ακυρώνεται επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα

Peristeri News
Ιούλιος19/ 2018

Σε ακύρωση της προγραμματισμένης για τον Σεπτέμβριο επίσκεψής του στην Αθήνα, προχωρά ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ.

Το Reuters επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Tass αναφέρει ότι η ρωσική πλευρά κρίνει ότι η προτεινόμενη ημερομηνία από την ελληνική πλευρά δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

Στην ανακοίνωσή του ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα αναφέρει ακόμα ότι η Ρωσία σκοπεύει να απελάσει Έλληνες διπλωμάτες σε αντίποινα για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών προ ημερών από την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τον αριθμό και την ημερομηνία απέλασης.

«Έχουμε ήδη ενημερώσει ότι θα προχωρήσουμε σε μέτρα κατά της απόφασης. Δεν γνωρίζω πότε, ποιος και πόσοι, αλλά, θα υπάρξουν αντίποινα όπως γίνεται φυσικά συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντρέι Μασλόφ.

Σε απάντησή τους, πάντως, ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν πως «το αίτημα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά», επισημαίνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος».

Η ρωσική «αρκούδα» έδειξε τα δόντια της στην Αθήνα, έπειτα από τα όσα συνέβησαν χθες με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, και την σκληρή απάντηση του Νίκου Κοτζιά. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο σημείο εδώ και πολλές δεκαετίες καθώς είναι πρωτόγνωρη η εκατέρωθεν απέλαση διπλωματών αλλά και η ακύρωση σημαντικού ταξιδιού, όπως αυτό του Σεργκέι Λαβρόφ. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση απέλασε δύο και «μπλόκαρε» την είσοδο άλλων δύο με την κατηγορία της ωμής παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας με σκοπό να εμποδίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι υπάρχει ανοικτή πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα για επίσκεψη στη Ρωσία, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο προγραμματισμός «παγώνει».