• Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

Ακιντζί: Σε δημοψήφισμα η τελική συμφωνία για το Κυπριακό

Avatar
Peristeri News
Ιούλιος31/ 2015

Η τελική συμφωνία για το Κυπριακό θα εγκριθεί και στις δύο κοινότητες μέσω δημοψηφίσματος, αποκάλυψε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων…

Η τελική συμφωνία για το Κυπριακό θα εγκριθεί και στις δύο κοινότητες μέσω δημοψηφίσματος, αποκάλυψε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ακιντζί επισημαίνει ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία είναι σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και προσεκτική στο να μην επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στο μεταξύ μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στα Κατεχόμενη η κοινή αντίληψη Ακίντζι – Αναστασιάδη για την αναγνώριση του δικαιώματος στην περιουσία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τουρκοκυπριακού Τύπου, μία τέτοια ρύθμιση θα συνεπάγεται ότι το 76% των περιουσιών στα κατεχόμενα θα επιστρέψει στους Ελληνοκυπρίους.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ακίντζι, διευκρίνισε ότι «το σημαντικό είναι να γίνεται αποδεκτό το δικαίωμα των σημερινών χρηστών όσο και των παλαιών ιδιοκτητών».

Σε ερώτηση, ποιοί περιλαμβάνονται στον ορισμό «σημερινοί χρήστες», ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος υποστήριξε ότι αυτό είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία 100%.

Οι διαπραγματευτές ωστόσο βρίσκονται σε πιο προχωρημένο σημείο από ότι στο παρελθόν, σημείωσε ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί.