• Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

Αισιοδοξία για τα θετικά αποτελέσματα

Avatar
Peristeri News
Ιανουάριος18/ 2011

Συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό οικονομικής αρωγής σε περιόδους κρίσεων εμφανίστηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό οικονομικής αρωγής σε περιόδους κρίσεων εμφανίστηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη πιστής εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, καθώς και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι αφορούσε τα στοιχεία του συνολικού πακέτου που πρέπει να συμφωνηθεί και το οποίο, όπως ανέφερε, θα εξασφαλίζει όχι μόνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και τη δυνατότητα προληπτικής παρέμβασης σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. «Η συζήτηση προχωρά, ώστε να υπάρξει απόφαση σε ένα από τα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια», ανέφερε ο υπουργός, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι θα παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα θωρακίσουν την ευρωζώνη.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο υπουργός οικονομίας τόνισε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράστηκαν θετικά για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα, αναγνωρίζοντας ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 6% που επιτεύχθηκε το 2010 ήταν το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά μεγάλης προσπάθειας. Ο Γ. Παπαπακωνσταντίνου ανέφερε ότι εφεξής το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου άσκησης της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, ειδικότερα δε, για την περίοδο 2012-2014. Η κυβέρνηση επιθυμεί να συμβάλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου καθώς και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, ανέφερε ο υπουργός οικονομίας.

Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι από τη χθεσινή συζήτηση στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, συνολικού ύψους 110 δις. ευρώ προς την Ελλάδα, ώστε η εξόφληση να γίνει σε περισσότερα χρόνια, από ότι προέβλεπε η αρχική απόφαση. Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι το ζήτημα της επιμήκυνσης είναι τμήμα του συνολικού πακέτου που θα συμφωνηθεί για το Μηχανισμό στήριξης.

Ερωτηθείς, αν αναμένει μείωση των επιτοκίων δανεισμού που συμφώνησε τον προηγούμενο χρόνο η Ελλάδα με τους δανειστές της, ο Γ. Παπακωνσταντίου απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις, σημειώνοντας ότι και αυτό το ζήτημα αυτό αποτελεί τμήμα του συνολικού πακέτου.

Εξάλλου, ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, επί της αρχής της οποίας φάνηκαν να συμφωνούν όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ. Ο υπουργός σημείωσε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη έχει στοιχεία που αφορούν στην εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και σε αλλαγές που δημιουργούν ευκαιρίες για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτές είναι και οι αλλαγές που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση παράλληλα με την εμβάθυνση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στο πλαίσιο το μνημονίου, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίου.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος, σημειώνοντας ότι παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό, τα ελληνικά σπρεντ δεν ανέβηκαν και παρέμειναν στα επίπεδα του Νοεμβρίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στην επιμήκυνση που θα βοηθήσει τις αγορές να αντιληφθούν ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι βιώσιμα.

Ως προς το ζήτημα του ευρωομολόγου ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι και αυτό περιλαμβάνεται στο συνολικό πακέτο που είναι υπό διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι όσον αφορά στη διάσταση του ευρωομολόγου που αφορά τη διαχείριση του χρέους των χωρών της ευρωζώνης, οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλές. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι υπάρχει και η αναπτυξιακή διάσταση του ευρωομολόγου.

Τέλος, ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει τα επικείμενα τεστ αντοχής (stress tests) που θα πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σίγουρος ότι οι ελληνικές τράπεζες, μετά τις κινήσεις εξωστρέφειας που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα θα ανταπεξέλθουν τα τεστ με επιτυχία.

Δηλώσεις Γιούνκερ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, αναφερόμενος στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης των δανείων προς την Ελλάδα, αφού υπενθύμισε ότι επί της αρχής έχει ήδη υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ανέφερε ότι η τελική ρύθμιση του θέματος θα έχει τη μορφή «πακέτου», δηλαδή θα συμπεριληφθεί στις συνολικότερες αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup ως προς τον τρόπο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Αυστηρά ”τεστ” στις τράπεζες

Στο μεταξύ, “στόχους ρευστότητας” θα συμπεριλαμβάνουν οι νέες -σκληρότερες- δοκιμασίες αντοχών στις οποίες θα υποβληθούν 91 τράπεζες στην E.E., περί τα τέλη Μαίου, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin), σύμφωνα με πηγές πλησίον της προεδρίας της Ε.Ε.

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

«Η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη άποψη, μια συγκεκριμένη θέση. Δεν τίθεται φυσικά θέμα επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνολικού χρέους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει σχετική θέση που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως «είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα» και πρόσθεσε: «Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κατ’αρχήν μια απόφαση που αφορά στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση δεν συζητά τίποτε παραπέρα».