• Κυριακή, 5 Απρίλιος, 2020

Ίσως και εντός του Φεβρουαρίου μία ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ – Ταλιμπάν

Peristeri News
Φεβρουάριος12/ 2020

Μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν ενδέχεται να υπογραφεί εντός του Φεβρουαρίου, εφόσον οι Ταλιμπάν μειώσουν σημαντικά τη βία.

Στην περίπτωση της συμφωνίας, είναι πλεόν πιθανή και η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, δήλωσαν δύο αφγανικές κυβερνητικές πηγές και ένας δυτικός διπλωμάτης στο Reuters.

Το πιθανό χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας αποκαλύπτεται μία ημέρα αφού ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν που διεξάγονται εδώ και μήνες στο Κατάρ.

Οι συνομιλίες είχαν βρεθεί σε αδιέξοδο εν μέρει εξαιτίας ενός αιτήματος των ΗΠΑ για περιορισμό της βίας εκ μέρους των Ταλιμπάν.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε από την Ντόχα την πρόοδο των συνομιλιών, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στην Καμπούλ, οι Αμερικάνοι διαπραγματευτές εργάζονται πάνω στην πρόταση οι Ταλιμπάν να συμφωνήσουν σε περιορισμό της βίας για τουλάχιστον 10 ημέρες χωρίς σοβαρές παραβιάσεις.

«Έπειτα από τις δέκα ημέρες, οι δύο πλευρές μπορούν να έχουν συνομιλίες και να οριστικοποιήσουν τα σχέδια για τη διεξαγωγή διαφγανικού διαλόγου», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Στο Αφγανιστάν υπάρχουν περίπου 13.000 Αμερικανοί στρατιώτες καθώς και χιλιάδες άλλα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, 18 χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή, έπειτα από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Ετικέτες: , ,