• Τρίτη, 26 Μάιος, 2020

Έτοιμη η επιστροφή ενός εκατομμυρίου προσφύγων η Συρία

Peristeri News
Αύγουστος28/ 2018

Έτοιμη να αναλάβει την επιστροφή ενός εκατομμυρίου προσφύγων στο έδαφός της είναι η συριακή κυβέρνηση έπειτα από τις προσπάθειες ανοικοδόμησης που θα υποστηρίξει η Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

«Από το 2015, όταν οι πόλεις και τα χωριά άρχισαν προοδευτικά να απελευθερώνονται, περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επέστρεψαν στις εστίες τους», δήλωσε ο Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Σήμερα, έχουν δημιουργηθεί όλες οι ευκαιρίες για την επιστροφή σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», πρόσθεσε ο Σόιγκου.

Η Ρωσία επεμβαίνει στρατιωτικά στη Συρία από τον Σεπτέμβριο του 2015 σε υποστήριξη των δυνάμεων του συμμάχου της, του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η υποστήριξη αυτή καθώς και εκείνη του Ιράν επέτρεψε στις κυβερνητικές δυνάμεις να καταγράψουν νίκες απέναντι στους αντάρτες και τους τζιχαντιστές και να ανακαταλάβουν σχεδόν τα δύο τρίτα του εδάφους της εμπόλεμης χώρας.

Ενώ οι μάχες τελειώνουν σε πολλές περιοχές, το καθεστώς της Δαμασκού και οι σύμμαχοί του φαίνεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανοικοδόμηση και την επιτάχυνση της επιστροφής των 5,6 εκατομμυρίων Σύρων που έφυγαν από τις εστίες τους λόγω του πολέμου από το 2011.

Στις αρχές Ιουλίου ο Άσαντ δήλωσε πως η ανοικοδόμηση της Συρίας είναι «προτεραιότητά» του.

Ο πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011 προκάλεσε περισσότερους από 350.000 θανάτους, κατέστρεψε τις υποδομές της χώρας και παρέλυσε την παραγωγή ηλεκτρισμού και πετρελαίου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε το κόστος των ζημιών που οφείλονται στον πόλεμο στα 226 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , ,