• Τρίτη, 31 Μάρτιος, 2020

Έρχεται ρύθμιση για τα αναδρομικά συνταξιούχων

Peristeri News
Φεβρουάριος21/ 2020

Nομοθετική ρύθμιση θα καταθέσει σήμερα, Παρασκευή, ή τη Δευτέρα η κυβέρνηση ώστε να διορθωθεί το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους διπλούς φόρους που επιβλήθηκαν σε αναδρομικά των συνταξιούχων.

Η ρύθμιση δίνει η δυνατότητα στις εφορίες ανά τη χώρα να σβήσουν τον φόρο που αδίκως επιβλήθηκε σε συνταξιούχους, οι οποίοι ενώ είχαν δηλώσει κανονικά τα αναδρομικά, έλαβαν προσκλητήριο από την ΑΑΔΕ να περάσουν για δεύτερη φορά από το ταμείο.

Ταυτόχρονα και προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις όσων «ξέχασαν» να τα δηλώσουν, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον επιμερισμό του εισοδήματος στο έτος κατά το οποίο αποκτήθηκαν με επανεκκαθάριση.

Επίσης στη νομοθετική ρύθμιση θα παρέχεται η δυνατότητα να καταβάλλουν τα αναδρομικά ποσά των φόρων σε έως και 48 δόσεις. Σημειώνεται πως η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην υπουργική απόφαση που ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση των 24 ή 48 δόσεων. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για τις 24 έως 48 δόσεις αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου στο TAXISnet.

Το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των συνταξιούχων, ώσπου μετά την πληθώρα των αιτημάτων διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λάθος της υπηρεσίας. Συγκεκριμένα οι εφοριακοί υπάλληλοι προκειμένου να εκτελέσουν την εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για έλεγχο αυτών των περιπτώσεων και κάτω από το κίνδυνο της παραγραφής, έστειλαν αδιακρίτως τα σημειώματα και δεν μερίμνησαν για το γεγονός ότι πολλές τροποποιητικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν σε εφορίες χειρογράφως και ως εκ τούτου δεν περάστηκαν μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα TΑXIS, το οποίο ψηφιοποιήθηκε μετά το 2015.

Έτσι απέστειλαν δίχως διασταύρωση σωρηδόν εκκαθαριστικά σημειώματα και σε φορολογούμενους που δεν ενημερώθηκαν ποτέ ότι έπρεπε να τα δηλώσουν, αλλά και σε αυτούς που είχαν εκπληρώσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Μάλιστα κάποιες εφορίες προέτρεψαν τους φορολογουμένους να ξεκινήσουν να πληρώνουν μέχρι να διορθωθεί το λάθος του Δημοσίου.