• Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Άρχισαν οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί στη Γενεύη

Peristeri News
Peristeri News
Ιανουάριος09/ 2017

Αρχισε το πρωί στη Γενεύη η πρώτη επίσημη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, έως τη διεθνή διάσκεψη την Πέμπτη, θα πραγματοποιούνται, υπό την αιγίδα του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπεν ‘Αϊντα, δύο γύροι συναντήσεων, ο ένας το πρωί και ο άλλος το απόγευμα.

Σήμερα θα συζητηθούν, το περιουσιακό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Τα άλλα θέματα των διαπραγματεύσεων είναι: Οικονομία – Ε.Ε., χρηματοδότηση – εφαρμογή της λύσης και εδαφικό με υποβολή χαρτών.

Προσερχόμενοι στο «Παλάτι των Εθνών», Αναστασιάδης και Ακιντζί απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα κατά πόσο είναι αισιόδοξοι. Στις συναντήσεις μετέχουν οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων και εμπειρογνώμονες.

Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε πως, επί του παρόντος, στη διάσκεψη θα μετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία, οι κοινότητες και εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Όπως είναι γνωστό, η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση κατά πόσο ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα παραστεί στην έναρξη της διάσκεψης την Πέμπτη.

Το ΚΥΠΕ μεταδίδει πως σχετική ανακοίνωση για την έλευση του κ. Γκουτέρες ή όχι στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Ευρώπη, αναμένεται να γίνει στη σημερινή ενημέρωση του εκπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.