• Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Άκαρπη η συνάντηση Κοτζιά – Τσαβούσογλου για το Κυπριακό

Avatar
Peristeri News
Ιανουάριος07/ 2017

Άκαρπη ήταν η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Κοτζιά, μετά το πέρας των επαφών του στη Νέα Υόρκη, δεν κατέστη δυνατόν οι δύο υπουργοί να φτάσουν «έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα».

Ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι προχώρησε σε συναντήσεις τόσο με ελληνοαμερικανικές και κυπροαμερικανικές οργανώσεις, όσο και με το εβραϊκό λόμπι, ενώ είχε επαφές και με τον νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ’ όλα τα τουρκικά κατοχικά.

Οι επαφές του κ. Κοτζιά επεκτάθηκαν τέλος και στο επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς υπήρξε συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Φλιν, καθώς και με τον νέο επιτελάρχη του Λευκού Οίκου και απερχόμενο πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρινς Πρίμπους.