PeristeriNews.gr
Τεχνολογία

NASA: Εντυπωσιακές εικόνες του Αιγαίου από… ψηλά (photos)


Όμορφες εικόνες από το παιχνίδι του ήλιου με τα νερά του Αιγαίου πελάγους κατέγραψε η NASA, από τον δορυφόρο Terra, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο δορυφόρος, ο οποίος μελετά την ατμοσφαιρική κατακρήμνιση και τους κύκλους του νερού στον πλανήτη μας, βρέθηκε στις 6 Ιουλίου πάνω από το Αιγαίο, καταγράφοντας το φαινόμενο «Sunglint».

Όπως εξηγεί η NASA σε σχετική δημοσίευσή της στο Facebook, το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι ζήτημα οπτικής.

Στα σημεία όπου η επιφάνεια της θάλασσας είναι πιο λεία, το φως του ήλιου αντανακλάται απευθείας προς το σύστημα απεικόνισης του δορυφόρου, με το νερό να φαίνεται σαν λαμπερός καθρέφτης από ψηλά.

Αντίθετα, στις περιοχές όπου το νερό φαίνεται πιο σκοτεινό στην εικόνα της NASA, το φως αντανακλάται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, καθώς η θάλασσα είναι πιο «άγρια».

aegeansea_tmo_2017187

H NASA παρατηρεί ότι οι ξηροί, δροσεροί βόρειοι άνεμοι παρατηρούνται συχνά στο Αιγαίο πέλαγος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όταν συμβαίνει αυτό, η θάλασσα ανοιχτά των βόρειων ακτών των νησιών διαθέτει έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο κυματισμό, ανάλογα με την ένταση των ανέμων.

Ωστόσο, οι υψηλότερες κορυφές των νησιών εμποδίζουν τη ροή του αέρα προς τις νότιες ακτές των νησιών, όπου -όταν φυσάει βοριάς- πνέουν πιο ήπιοι άνεμοι και σχηματίζεται μία «σκιά ανέμου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η NASA.

Στη «σκιά» αυτή του ανέμου, όπου η επιφάνεια της θάλασσας είναι πιο λεία, το φως του ήλιου αντανακλάται με κατεύθυνση προς τον δορυφόρο, μοιάζοντας με φωτεινό καθρέφτη.

AegeanSea.A2001161.0915.250m

Οι πιο σκοτεινές περιοχές ανάμεσα στις φωτεινές λωρίδες θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα ταραγμένων ανέμων ή υδάτων, όπως αναφέρεται στη σελίδα NASA Earth στο Facebook.

Ο δορυφόρος Terra εκτοξεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου και άρχισε να συλλέγει δεδομένα στις 24 Φεβρουαρίου 2000.

Αποτελεί την ναυαρχίδα του Συστήματος Παρατήρησης της Γης (Earth Observing System – EOS), ενώ ακολουθήθηκε από τους δορυφόρους Aque και Aura, οι οποίοι τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη το 2002 και το 2004.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Google: Μάθε αν έχουν διαρρεύσει οι κωδικοί σου

Peristeri News

Πώς η οθόνη μας γυρνάει τούμπα

Peristeri News

Η Google καταργεί τα cookies

Peristeri News

Leave a Comment