PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στη Βουλή Live η αντιπαράθεση για τα μέτρα


Η μάχη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο έχει ήδη ξεκινήσει και απόψε θα κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αλλά και την ψήφιση των μέτρων που για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δυσκολέψουν περισσότερο τους Έλληνες.

Εκπλήξεις δεν αναμένονται από τους κυβερνητικούς βουλευτές οι οποίοι θα υπερψηφίσουν τα δύσκολα μέτρα, ελπίζοντας πως αυτά ίσως δείξουν το φως στο τούνελ για το ελληνικό χρέος.

 

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Το απόγευμα, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Αίτημα ονομαστικής επί της αρχής και για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου αναμένεται να κατατεθεί και από τη Νέα Δημοκρατία.

Ονομαστική ψηφοφορία για τα μέτρα-αντίμετρα του πολυνομοσχεδίου θα καταθέσει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Παύλος Χριστίδης. Ξεκαθάρισε ακόμα, ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καταψηφίσουν όλα τα άρθρα εκτός από δύο, τη μείωση του κόστους από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών.

Η συζήτηση γίνεται απούσης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, η οποία αποκλείστηκε από τις συνεδριάσεις.

Αλ. Τσίπρας

Με επίθεση εναντίον του Κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

“Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας πείσει ότι ξανακαταστρέφουμε τη χώρα, ότι διαλύουμε την οικονομία, ότι βυθίζουμε στο τέλμα την κοινωνία και ότι παραλάβαμε παράδεισο και έχουμε πάει στην κόλαση”, είπε.

“Κάνετε την προσπάθεια να πείσετε, αλλά η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν τα καταφέρατε. Θα σπεύσουν κάποιοι να πουν ότι δεν τα καταφέρνετε, γιατί δεν το έχετε. Δεν είναι αυτό. Εγώ σας θεωρώ ισχυρό αντίπαλο. Είστε αυτοεγκλωβισμένος σε αδιέξοδη στρατηγική ψευδοπροφήτη που προφητεύει την καταστροφή και συνεχώς διαψεύδεται”, τόνισε.

“Όταν δεν έρχεται η καταστροφή απαξιώνεται αυτός που την προφητεύει. Έχει και ημερομηνία λήξης αυτή η στρατηγική. Αρχικά προσελκύετε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, αλλά μετά κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “θα βγούμε οριστικά από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018”, για να επισημάνει ότι ο λαός δεν θα ξεχάσει ότι η ΝΔ καταψήφισε τα αντίμετρα.

“Πως θα πάτε στις Ευρωεκλογές του 2019; Με ποιο αφήγημα και ποια αξιοπιστία; Θα ήταν ευτύχημα η χώρα να έχει αντιπολίτευση που να αλλάξει αυτή την ώρα αφήγημα. Ίσως ήταν χρήσιμη η συνεισφορά μιας σοβαρής αντιπολίτευσης”, σημείωσε.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ, τον προειδοποίησε να μην βρεθεί προ εκπλήξεων, “γιατί έχετε παραδώσει στους ακραίους τα κλειδιά του σπιτιού και στο τέλος μπορεί να χάσετε και το σπίτι”.

“Είναι στρατηγικό σας πρόβλημα ότι οδεύουμε προς συνολική συμφωνία και να βγει οριστικά από τα μνημόνια. Ρωτήστε ένα πολίτη. Και πείτε του: Τι προτείνει ο Μητσοτάκης για τη χώρα; Έχει θετική πρόταση; Κανείς δεν θα θυμάται να σας πει. Γιατί όσο μιλάτε το 95% της παρουσίας σας το αφιερώνεται σε μια αρνητική κριτική”, συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: “Μας κατηγορούσατε ότι δεν κλείνουμε τη διαπραγμάτευση, γιατί δήθεν είχαμε αριστερές ιδεοληψίες. Όταν εμείς βγάζαμε τη διαπραγμάτευση από τις κλειστές αίθουσες και την πηγαίναμε στις Συνόδους Κορυφής, μας λέγατε για ιδεοληψίες”.

Ο κ. Τσίπρας, συνεχίζοντας τις αιχμές του εναντίον του κ. Μητσοτάκη, είπε: “Μου θυμίζετε ένα κουίζ που μας έβαζαν στο σχολείο “Τι είναι πιο βαρύ ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι;”. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρίσκατε την σωστή απάντηση κύριε Μητσοτάκη.”

“Όταν έγινε φανερό ότι προχωράμε στην πολυπόθητη απομείωση του χρέους και τη δυνατότητα να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε από τα μνημόνια, η ΝΔ και τα ΜΜΕ που την στηρίζουν άλλαξαν τροπάρι. Δεν λένε τώρα ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή δεν υπογράφουμε συμφωνία, αλλά την καταστρέφουμε επειδή έχουμε συμφωνία και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι βαρύτερο από τα θετικά”, είπε.

“Αντιδράτε με τη λογική που λέει ότι εάν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα”, υπογράμμισε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Απευθυνόμενος εκ νέου στη ΝΔ, είπε: “Φαίνεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλα. Δυο χρόνια τώρα επενδύετε στην αριστερή παρένθεση. Αλλά η μόνη παρένθεση που θα κλείσει είναι αυτή των μνημονίων και της άρσης κυριαρχίας στην οποία οδηγήσατε τη χώρα”.

Και συνέχισε: “Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι τα αντίμετρα είναι αέρας. Είναι απολύτως προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης ψεύδεται συνειδητά, γιατί δεν μπορεί να μην ξέρει να διαβάσει, ούτε να μην ξέρει μαθηματικά. Κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε γιατί το αποτέλεσμα του 2016 σε πρωτογενές πλεόνασμα είναι 4,2%. Που τώρα μας λέτε “κακώς το βγάλατε”. Όταν η πραγματικότητα δεν μας αρέσει, αντί να αλλάξουμε τα επιχειρήματα της προπαγάνδας μας, αλλάζουμε την πραγματικότητα. Αέρας κοπανιστός είναι τα λόγια και τα επιχειρήματά σας”.

Συνέχισε την επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι “από την πρώτη στιγμή που είχαμε συμφωνία, η Νέα Δημοκρατία μιλά για τέταρτο μνημόνιο. Λέγατε “έρχεται τέταρτο μνημόνιο, πέφτει η κυβέρνηση, έρχεται ο κόφτης”. Επειδή πέρα από ψεύτες είστε και κουτοπόνηροι, ξεχάσατε τι λέγατε ένα χρόνο πριν. Το τέταρτο μνημόνιο το φέραμε τον Μάιο του 2016, τότε που ανακάλυπτε ο κ. Μητσοτάκης ότι το είχε διαβάσει κιόλας. Αν μετρούσαμε για Μνημόνιο κάθε μεσοπρόθεσμο που φέρατε θα ήμασταν στο 40ο και θα κρατούσαμε και δέκα καβάτζα”.

Και πρόσθεσε: “Η συμφωνία είναι ισορροπημένη και κλείνει την αξιολόγηση ανοίγοντας το ζήτημα του χρέους. Τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει τα απαιτούσε το ΔΝΤ. Δεν είναι επιλογή μας. Αν έχουμε τη θετική εξέλιξη με τη λύση για το χρέος, θα εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας, αν όμως δεν την έχουμε, τότε το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει. Αν δεν πάρει μέρος, τότε έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πάρουμε αυτά τα μέτρα. Άρα τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν αρχίσουν να εφαρμόζονται οριστικά μέτρα για το χρέος που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση, αλλιώς τα μέτρα θα αποσυρθούν”.

“Ο δικός μας στρατηγικός στόχος αλλά και καθήκον, πατριωτικό, δημοκρατικό, αριστερό είναι να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από τα μνημόνια, να την στήσουμε στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις”, κατέληξε.

Απάντηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη

“Με κατηγορείτε ότι σας λέω πορφυρογέννητο, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την ίδια διαδρομή. Εγώ δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω πρωθυπουργός, ότι μεγάλωσα σε καρέκλες”, είπε.

Και διερωτήθηκε: Σε τί να κάνει αυτοκριτική η Αριστερά; “Εμείς παραλάβαμε μία χώρα χρεοκοπημένη”, είπε και συνέχισε: “Η Αριστερά έκανε τους στρατούς των διορισμών στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, τους μεγάλους οργανισμούς;”.

“Μιλάτε για 4ο Μνημόνιο εδώ και ένα χρόνο. Ενδεχομένως, το 4ο Μνημόνιο να ήταν η μεγάλη σας φιλοδοξία, ο διακαής σας πόθος”, τόνισε.

“Με κατηγορείτε εδώ και 2 χρόνια συγκρίνοντας δηλώσεις προ του 2015 και όσες έχω κάνει μετά. Το κάνετε διαρκώς και εσκεμμένα. Όταν αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε αφήγημα, όταν δώσαμε την ψυχή για το δίκιο του λαού μας, φτάσαμε στα άκρα και οδηγηθήκαμε σε έναν πρωτοφανή εκβιασμό. Λίγες μέρες πριν ανέλθουμε στην εξουσία, η ΕΚΤ έφτιαξε το πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης. Όταν φτάσαμε στο κρίσιμο σημείο, πήραμε μία απόφαση που είχε ηθικό βάρος. Να πάμε στον ελληνικό λαό. Και επέλεξε εμάς, κι όχι αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα. Να ποιοι είναι οι τζάμπα μάγκες”, υπογράμμισε.

“Θα προχωρήσουμε έως το τέλος και θα πετύχουμε να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια”, κατέληξε.

Κυρ. Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. “Σε λίγο 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους και θα ψηφίσουν με τα δύο χέρια. Έτσι θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης απάτης που έζησε η χώρα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία”, είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “ζούμε σήμερα ένα εφιάλτη που είναι αποτέλεσμα των επιλογών των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου. Η Ελλάδα σήμερα θα ήταν κανονική χώρα της Ευρωζώνης αν δεν διακόπταν η πορεία της χώρας. Η πατρίδα μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας χωρίς τέλος”.

“Είστε ικανός να βάλετε και σμόκιν στην παραλία για να μασκαρέψετε τα ψέματα που λέτε”, τόνισε, σχολιάζοντας δηκτικά την αναφορά Τσίπρα ότι μπορεί να φορέσει και γραβάτα λόγω των καλών νέων για το χρέος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: “Φέρατε μεγαλύτερη λιτότητα και από αυτήν που σας ζητούσαν, διαλύοντας την παραγωγική Ελλάδα. Το τέταρτο μνημόνιο τιμωρεί αυτούς που δήθεν θα προστατεύατε. Αυτούς που θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο και αυτούς που θα δουν να φεύγει μια ακόμα σύνταξη”.

“Λέγατε για την εθνική κυριαρχία και από το “Go back madam Merkel” πήγαμε στο “Βοήθεια κυρία Μέρκελ”. Δεσμεύσατε την περιουσία της χώρας. Λέγατε ότι θέλετε να διώξετε το ΔΝΤ και τώρα το παρακαλάτε να μείνετε. Στηρίξατε την πολιτική σας καριέρα πάνω σε ωμά ψέματα”, πρόσθεσε.

Επισήμανε στη συνέχεια: “Δημιουργείτε πελατειακό κράτος. Διορίζεται συμβασιούχος στο Δημόσιο, τους μονιμοποιείτε αυθαίρετα, μέχρι να καταπέσουν οι διορισμοί στα δικαστήρια, τους εκμεταλλεύεστε χυδαία. Καταντήσατε το Σύνταγμα κουρελόχαρτο. Ποιος ξέρει τι ακόμα σχεδιάζετε παίζοντας με τους θεσμούς”.

Για να προσθέσει: “Παρεμβαίνετε με ωμότητα στη Δικαιοσύνη, απειλείτε ανεξάρτητες αρχές. Πήγατε να ελέγξετε το τηλεοπτικό τοπίο με τους λαγούς και το νόμο Παππά. Κάνατε ό,τι μπορούσατε για να διαλύσετε εκείνα τα ΜΜΕ που δεν συμφωνούσαν μαζί σας. Κι όλα αυτά ενώ η ΕΡΤ έχει γίνει ΥΕΝΕΔ. Με αποτέλεσμα να έχει μηδενική τηλεθέαση”.

“Υποβαθμίζετε το ίδιο το κοινοβούλιο και χτίζετε ένα σύστημα μέσα από συναλλαγές και εκβιασμούς. Χρησιμοποιείτε τους μηχανισμούς του κράτους απειλώντας πολιτικούς σας αντιπάλους”, υπογράμμισε.

“Δεν είναι ένα κανονικό μνημόνιο, γιατί δεν προβλέπει καμία πρόσθετη χρηματοδότηση. Παίρνετε σκληρά μέτρα, χωρίς λεφτά για τη χώρα. Παίρνετε μέτρα 9,5 φορές περισσότερα από το mail Χαρδούβελη. Αυτό ψηφίζετε σήμερα. Με τη μείωση του αφορολόγητου μπορεί να χαθούν μέχρι και τρεις συντάξεις και ένα μισθό εργαζομένου”, είπε.

Και συμπλήρωσε: “Το τέταρτο μνημόνιο έχει μέτρα και για το 2017 και για το 2018. Μειώνετε κατά 40% το επίδομα θέρμανσης, καταργούνται κοινωνικά επιδόματα και βέβαια απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις σε αντίθεση με όσα λέγατε. Περικόπτονται ειδικά μισθολόγια από το 2017”.

“Αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, να παραιτηθείτε! Δώστε τη δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να αποφασίσει το μέλλον του: Να επιλέξει την αλήθεια ή τα ψέμματα”, τόνισε, καταθέτοντας εκ νέου το αίτημα του για εκλογές.

Απάντηση Μητσοτάκη στην ομιλία Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στην ομιλία Τσίπρα, τόνισε: “Για τα μέτρα θα μας πείτε τίποτα, ή εξαφανίστηκαν όλα αυτά; Η λέξη αφορολόγητο και οι μειώσεις των συντάξεων δεν υπήρχαν στην ομιλία σας”.

Και πρόσθεσε: “Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι αφιερώσατε 15 λεπτά της ομιλίας σας για την στρατηγική της ΝΔ. Πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επειδή δείξατε μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα γίνει στις Ευρωεκλογές του 2019, θα σας έλεγα να μας δείξετε τις δικές σας ομιλίες δυο χρόνια πριν”.

“Μας είπατε για το ζήτημα του χρέους. Ότι αν δεν πάρετε την ρύθμιση, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Υπάρχει στις 1000 σελίδες; Προβλέπεται;”, διερωτήθηκε.

“Σε στρατηγικό αδιέξοδο δεν είμαστε εμείς κ. Τσίπρα, αλλά οι πολίτες. Κι αν είστε βέβαιοι ότι είμαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο, κάντε εκλογές να αποφασίσει ο λαός”, τόνισε.

Φ. Γεννηματά

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν τηρήθηκε η κοινοβουλευτική σειρά των κομμάτων και έκανε λόγο για κακοπαιγμένη παράσταση και “καρικατούρα του δικομματισμού που δεν κόβει εισιτήρια”.

“Σήμερα παίζεται η τρίτη πράξη του δράματος για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση κάνει τη σοβαρότερη εκχώρηση κυριαρχίας του ελληνικού κράτους”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Δ. Κουτσούμπας

Για «μνημόνιο στην Τετάρτη» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων και κατευθύνσεις αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ενίσχυσης της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, τα οποία προωθούνται σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ.

Είπε ότι τα δύο αλλεπάλληλα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση είναι αρκετά για να πέσει η αριστερή μάσκα της, “που καλλιέργησε ανοχή, που παγίδευσε με κινήσεις εντυπωσιασμού, με επισκέψεις του πρωθυπουργού σε χώρους μνήμης- τιμής ηρωικών γεγονότων και μορφών του λαϊκού μας κινήματος, της ταξικής πάλης, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του ίδιου του ΚΚΕ”.

Στ. Θεοδωράκης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε για το πολυνομοσχέδιο πως η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα σήμερα έπειτα από 3 μνημόνια παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που βγήκαν από τα μνημόνια.

Έκανε λόγο για ψέματα και λαϊκισμό της νυν κυβέρνησης και των προηγούμενων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να κλείσει την αξιολόγηση επί 7 μήνες και η οικονομία έχασε τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ. “Φέρνετε και υπογράφετε ό,τι να’ ναι. Δεν είναι η απειρία, αλλά η κουτοπόνηρη αντίληψη πολιτικής”, είπε.

Π. Καμμένος

Σε κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν μειώνεται οι αποδοχές, διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα διαπραγμάτευσης για το αποτέλεσμα που επετεύχθη παρά την τεράστια πίεση, όπως είπε, για τη μείωση του προϋπολογισμού εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το μισθολόγιο χωρίς να επιβαρύνει το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας, κάνοντας μια συνετή πολιτική, καταφέρνει όχι να μειώσει έστω και ένα ευρώ μισθό στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά αντίθετα να δοθούν 19,5 εκατ. ως ένα μέρος από την οφειλόμενη αποκατάσταση από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Επισήμανε πως για πρώτη φορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δικαιούνται να παίρνουν και τα νυχτερινά και να θεσπιστεί το επίδομα παραμεθορίου.

Β. Λεβέντης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε πως “η σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται στην ιστορία ως η αποτυχία 7 ετών άκαρπης λιτότητας”.

Υποστήριξε πως “η λήψη μέτρων εκ του προοιμίου δείχνει ότι οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε”.

“Θα παραιτούμουν εάν ήμουν πρωθυπουργός και μου ζητούσαν τη λήψη μέτρων προκαταβολικά» είπε και υπογράμμισε ότι “οι βουλευτές της συμπολίτευσης επιχειρούν στη Βουλή να προβάλλουν εικονική πραγματικότητα εστιάζοντας στις ομιλίες τους κυρίως στα αντίμετρα”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment