PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ύστατος φόρος τιμής για τον Σιμόν Πέρες


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο απέτισαν στην Ιερουσαλήμ τον ύστατο φόρο τιμής στον τέως πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, με την ελπίδα ότι τα όνειρά του για ειρήνη δεν θα ενταφιαστούν μαζί του.

Η ταφή του Σιμόν Πέρες έγινε το μεσημέρι στο εθνικό κοιμητήριο του όρους Χερτζλ στην Ιερουσαλήμ, μερικά μέτρα μακριά από τον τάφο ενός άλλου νομπελίστα Ειρήνης, του Γιτζάκ Ράμπιν.

Η επικήδεια τελετή ήταν ηχηρός φόρος τιμής σε έναν από τους ιδρυτές του κράτους του Ισραήλ και αρχιτέκτονα των συμφωνιών του Όσλο, οι οποίες θεωρείται ότι άνοιξαν τον δρόμο για την ειρήνη με τους Παλαιστινίους και τους Άραβες.

Η παρουσία του κ. Ομπάμα, των προέδρων της Γαλλίας και της Γερμανίας Φρανσουά Ολάντ και Γιόακιμ Γκάουκ αντίστοιχα, του πρίγκιπα Καρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου, του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου, ακόμη και του προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς μαρτυρούν τον μεγάλο σεβασμό που είχε κερδίσει ο Πέρες στα 70 χρόνια πολιτικής σταδιοδρομίας του, κατά τη διάρκεια της οποίας υπηρέτησε τη χώρα του από πολλούς θώκους – του πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας, του υπουργού Εξωτερικών, του προέδρου.

Στην επικήδεια ομιλία του, ο κ. Ομπάμα χαιρέτισε τον άνδρα που εργάστηκε με εννέα Αμερικανούς προέδρους πριν από εκείνον και τον οποίο χαρακτήρισε «έναν από τους γίγαντες του 20ού αιώνα, τον οποίο είχα την τιμή να συναντήσω.

«Άνδρες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, γυναίκες όπως η μεγαλειότητά της η βασίλισσα Ελισάβετ, προσωπικότητες των οποίων η ύπαρξη καλύπτει τέτοιες περιόδους και οι οποίες μιλούν με βαθύτητα και γνώση, και όχι με μικρές φράσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ένα όνειρο που δεν πραγματοποιήθηκε

Όμως, παρουσία του προέδρου της Παλαιστίνης και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίοι κάθονταν στην πρώτη σειρά σε απόσταση ο ένας από τον άλλον, ο κ. Ομπάμα άρχισε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι η ειρήνη την οποία ονειρευόταν ο Πέρες είναι «ένα έργο ημιτελές».

Ο Πέρες ήταν πεπεισμένος ότι η ασφάλεια την οποία αναζητεί το Ισραήλ περνά μέσα από την ειρήνη με τους Άραβες και τους Ισραηλινούς και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ασφαλώς, ενώ εμείς συγκεντρωθήκαμε σήμερα, ξέρουμε πως ο Σιμόν δεν είδε ποτέ το όνειρό του της ειρήνης να πραγματοποιείται», πρόσθεσε, καθώς η προοπτική της πλήρους παλαιστινιακής κρατικής ανεξαρτησίας μοιάζει πιο μακρινή από ποτέ.

Λόγω της περίστασης, ο κ. Ομπάμα δεν επεκτάθηκε και κατέληξε στα εβραϊκά: «Shalom haver iakar» («Στο επανιδείν, αγαπημένε φίλε»).

Πριν από τον κ. Ομπάμα, ο κ. Νεταινάχου χαιρέτισε στο πρόσωπο του Πέρες «έναν μεγάλο άνδρα» για το Ισραήλ και για όλο τον κόσμο και, στρεφόμενος προς το φέρετρο του πρώην αντιπάλου του, του υποσχέθηκε: «Θα υπάρξει ειρήνη, Σιμόν». Ωστόσο αναγνώρισε ότι, για εκείνον, η ασφάλεια προηγείται της ειρήνης.

Το όνειρο του Πέρες ήταν παρόν σε όλα τα χείλη που έπλεξαν επίσης το εγκώμιο στην αισιοδοξία του, την ακαταμάχητη πίστη του στο μέλλον, στη νεολαία και στην καινοτομία, στη γοητεία και στο χιούμορ του.

Την πένθιμη ατμόσφαιρα έσπασαν για λίγο τα παιδιά του μιλώντας για το χιούμορ του. Μιλώντας σε προσωπικό τόνο ένας από τους γιους του, ο Γιόνι, έκανε το πλήθος να γελάσει διηγούμενος ότι ο πατέρας του τού είχε πει: «Για τον επικήδειο λόγο μου, ξεκινήστε λέγοντας: ‘πέθανε τόσο πολύ νέος’».

Ο Πέρες, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 93 ετών, ήταν ο τελευταίος επιζών από τους τρεις τιμηθέντες με Νόμπελ Ειρήνης το 1994 για την συμβολή τους στην πρώτη συμφωνία του Όσλο. Η συμφωνία έθεσε τις βάσεις για μια παλαιστινιακή αυτονομία και πρόσφερε ελπίδα, η οποία σήμερα μοιάζει αρκετά μακρινή, για μια διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment