PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Όχι στην έκδοση ακόμα δύο Τούρκων στρατιωτικών


Τη γραμμή της συναδέλφου του Βασιλικής Θεοδώρου ακολούθησε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ο οποίος πρότεινε ενώπιον του ποινικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μην εκδοθούν άλλοι δύο τούρκοι αξιωματικοί.

Ο κ. Βουρλιώτης έκρινε κι εκείνος ότι εάν οι στρατιωτικοί εκδοθούν στην Τουρκία για να δικαστούν δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ είπε ένα βροντερό όχι στην έκδοση των επόμενων δύο Τούρκων σε μία χειμαρρώδη αγόρευση, προκαλώντας χειροκροτήματα.

«Ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν. Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον. Το δικαστήριο συναξιολογει και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χείρας μου και πάρτε τον» ανέφερε.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστήριξε ακόμη ότι οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί, αλλά οι εκζητούμενοι ήρθαν εδώ ως ικέτες.

«Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων, και μόνο η πιθανότητα μικρή ή μεγάλη, που εμένα πάει στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για την έκδοσή τους. Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν», είπε στην αγόρευσή του ο αντεισαγγελέας.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 23 Ιανουάριου, ενώ αύριο και την Παρασκευή θα συζητηθεί η έκδοση των υπολοίπων 4 στρατιωτικών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η εισαγγελέας του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου είχε κρίνει απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών καθώς «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά». Και αυτή η απόφαση θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου.

Η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της ανέφερε ότι είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο, ενώ οι εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας δεν έχουν απαντήσει επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών, σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει στην αγόρευσή της έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν. 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος, απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω απο 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment