PeristeriNews.gr
Υγεία

Φουντούκια, καρύδια και φιστίκια ρίχνουν τη χοληστερόλη


Φουντούκια, καρύδια και φιστίκια είναι μερικοί από τους ξηρούς καρπούς που αποδεικνύονται εξαιρετικά ευεργετικοί έναντι της στεφανιαίας νόσου, ενώ μειώνουν σημαντικά τα λιπίδια στο αίμα, όπως έδειξε μια μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ξηροί καρποί έχουν μπει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στο μικροσκόπιο των ερευνητών. Πρόσφατα είχε αναφερθεί σε μεγάλη έρευνα του Harvard, η οποία συμπεριέλαβε 83.818 γυναίκες, ηλικίας από 34 έως 59 ετών και η οποία έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Τώρα μια ακόμα μελέτη που έγινε από επιστήμονες στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο Loma Linda, ανέλυσε τα στοιχεία από 25 προηγούμενες έρευνες που είχαν γίνει σε επτά χώρες και έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς κατάφεραν να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα τους.

Οι σχεδόν 600 συμμετέχοντες είχαν υψηλή χοληστερόλη αλλά κανένας εξ αυτών δεν ήταν σε θεραπεία. Στις έρευνες που έγιναν κλήθηκαν να καταναλώνουν 67 γρ. ξηρούς καρπούς ημερησίως.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επήλθε μείωση 5,1% κατά μέσο όρο στην ολική χοληστερόλη, κατά 7,4% αποκλειστικά στη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη LDL και κατά 8,3% μείωση της σχέσης LDL προς HDL, που αντιπροσωπεύει την καλή χοληστερόλη αίματος.

Επιπροσθέτως, διαπιστώθηκε μείωση 10,2% στα τριγλυκερίδια σε όσους είχαν υψηλές τιμές, δηλαδή τουλάχιστον 150 mg/dl.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, τα ποσοστά μείωσης των λιπιδίων ήταν μεγαλύτερα στα άτομα με υψηλή «κακή» χοληστερόλη, ακόμα και στα άτομα που δεν ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα, καθώς και στα άτομα που ακολουθούν δυτικά πρότυπα διατροφής, δηλαδή όχι μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, σημείωσαν ότι η ποσότητα κατανάλωσης ξηρών καρπών έπαιζε σημαντικό ρόλο στο θέμα της μείωσης των λιπιδίων, γεγονός που σημαίνει ότι η κατανάλωση πρέπει να γίνεται συντηρητικά.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών χωρίς αλάτι ή ζάχαρη και με μέτρο είναι εξαιρετικά ευεργετική για τη λειτουργία του οργανισμού και ειδικότερα της καρδιάς.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι ξηροί καρποί, όπως (καρύδια, φουντούκια, φιστίκια) είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές στερόλες, βιταμίνες κ.λπ. Όμως οι φυτικές στερόλες, όπως φαίνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι αυτές που εμποδίζουν την απορρόφηση χοληστερόλης από το έντερο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment