PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Το «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς 2017-2018, η Πρόεδρος Ουρανία Ν. Σαγιάκου, το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», θα ήθελε να ευχηθεί καλή δύναμη και μια δημιουργική παραγωγική χρονιά με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα.

Το Κέντρο Πρόληψης δίνει έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης, θεωρώντας ότι τα παιδιά αποτελούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και χρειάζεται να ενισχυθούν όλοι, γονείς-μαθητές-εκπαιδευτικοί, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά και να εξελίσσονται δημιουργικά.

Κατά την σχολική περίοδο 2016-2017, το «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα:

  • Είχαμε την δυνατότητα να μπούμε σε 22 τμήματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν αφορούσαν στη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, την επίλυση συγκρούσεων στο χώρο της τάξης, τη φιλία, τα συναισθήματα, την ανάπτυξη ενδοπροσωπικής νοημοσύνης κα. Διαρκούσαν από 7 συναντήσεις έως όλο το διδακτικό έτος. Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν το 6ο & 14ο Δημοτικό, το 7ο Δημοτικό, το 13ο & 33ο Δημοτικό, το 15ο & 29ο Δημοτικό, το 17ο Δημοτικό, το 18ο Δημοτικό, το 22ο Δημοτικό, το 25ο Δημοτικό, το 39ο Δημοτικό.
  • Στον τομέα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν Βραχείες Παρεμβάσεις στα Γυμνάσια με θέμα «Πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην εφηβεία: Ο ρόλος του σχολείου». Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 30 τμήματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Διαρκούσαν από 1 έως 4 συναντήσεις. Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν το 3ο Γυμνάσιο, το 9ο Γυμνάσιο, το 12ο Γυμνάσιο, το 13ο Γυμνάσιο, το 17ο Γυμνάσιο.
  • Στα πλαίσια της Θεματικής Εβδομάδας, που οργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιήσαμε ομιλίες με βάση τους θεματικούς άξονες α) Εξαρτήσεις & β) Έμφυλες Ταυτότητες. Συμμετείχαν μαθητές από 44 τμήματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση. Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν το 3ο Γυμνάσιο, το 13ο Γυμνάσιο, το 14ο Γυμνάσιο, το 16ο Γυμνάσιο και το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο Αυγουλέα-Λιναρδάτου.
  • Στο 3ο Γυμνάσιο πραγματοποιήθηκαν 2 Ομάδες Εφήβων, με θέμα την δυναμική της ομάδας.
  • Σε σχέση με τα Λύκεια του Δήμου μας, στο 2ο Λύκειο πραγματοποιήθηκαν 2 Ομάδες Εφήβων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση του άγχους και 1 Ομάδα ευαισθητοποίησης για τη διακοπή του καπνίσματος. Στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ υλοποιήθηκαν βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές Α’ τάξης. Στόχος των παρεμβάσεων ήταν η ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας. Διήρκησαν 2 διδακτικές ώρες ανά τμήμα και συμμετείχαν 40 μαθητές από 3 τμήματα. Στο Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής έγινε ομιλία και συζήτηση για το επάγγελμα του Ψυχολόγου.

Θεωρώντας ότι η πρόληψη αφορά όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στους εκπαιδευτικούς και γονείς. Συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 2 Ομάδες Νηπιαγωγών. Η μία αφορούσε την επιμόρφωση τους στο σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων ψυχικής υγείας και η δεύτερη αφορούσε την ενδυνάμωση στο ρόλο τους.
  • Επιπλέον πραγματοποιήθηκε 1 Ομάδα Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 1 Ομάδα Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ευαισθητοποίηση, συνεργασία και υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζονταν προγράμματα στο σχολείο τους, υπήρχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

  • Όσον αφορά τους γονείς πραγματοποιήθηκαν 2 Ομάδες Γονέων, 20 ατόμων η καθεμία, πρωινές ώρες στο χώρο του Κέντρου. Επιπλέον οι γονείς ενημερώνονταν/ευαισθητοποιούνταν για τα προγράμματα που υλοποιούνταν στο χώρο του σχολείου, που αφορούσαν τα παιδιά τους.
  • Ομιλίες που αφορούσαν όλη την εκπαιδευτική κοινότητα έγιναν τόσο σε Νηπιαγωγεία, όπως και Δημοτικά. Τα σχολεία που έγιναν ήταν το 34ο Νηπιαγωγείο, το 3ο Δημοτικό, το 6ο & 14ο Δημοτικό και το 20ο Δημοτικό. Υπήρχε η δυνατότητα να οργανώνονται μια σειρά ομιλιών ανά τακτά διαστήματα. Τα θέματα αφορούσαν την ενδοσχολική βία, την εξάρτηση από το διαδίκτυο, τις σχέσεις γονέων-παιδιών, την επικοινωνία κα.

Μια καινοτόμος δράση του Κέντρου Πρόληψης που αφορά την κοινότητα, είναι η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος ευαισθητοποίησης Αστυνομικών του Α.Τ. Περιστερίου, σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Μεγάλης σπουδαιότητας αποτελεί για το Κέντρο, το αντικείμενο της Συμβουλευτικής. Μόνο κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς ανταποκριθήκαμε σε 300 αιτήματα περίπου.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», στη διαδρομή της πρόληψης συνάντησε και ευελπιστεί να συνεχίσει να συναντά συνοδοιπόρους, ώστε να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, να χτίζουμε σχέσεις, να οραματιζόμαστε… να χαιρόμαστε την ζωή.

Καλή σχολική χρονιά σε ΟΛΟΥΣ !!!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Leave a Comment