PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Τους 20 έφτασαν οι νεκροί στη Μάνδρα


Τους 20 έφτασαν οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα καθώς το μεσημέρι της Κυριακής εντοπίστηκε η σορός ενός άνδρα στον χώρο του αμαξοστασίου του δήμου.

Οι έρευνες συνεχίζονταν για τρεις αγνοούμενους, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστό αν το άτομο που βρέθηκε είναι ανάμεσά τους.

Το πρωί του Σαββάτου εντοπίστηκαν νεκροί τρεις άνδρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 19.

Συναγερμός εξάλλου σήμανε νωρίτερα στη Μάνδρα καθώς τα συνεργεία της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή, ενημέρωσαν τη Δήμαρχο ότι οι χείμαρροι φουσκώνουν ξανά, λόγω της έντονης πρωινής βροχόπτωσης.

Τα συνεργεία της ΕΜΑΚ έδωσαν, μάλιστα, εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις περιοχές που υπάρχει λάσπη και να μεταφερθούν σε ασφαλέστερα σημεία.

Ωστόσο, για την αποκατάσταση της ψυχραιμίας στους κατοίκους της Μάνδρας μετά από τον πανικό που επικράτησε νωρίτερα λόγω της διάδοσης πληροφοριών για νέες πλημμύρες, επιλήφθηκε αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος εγκαταστάθηκε προσωρινά στο Δημαρχείο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως ό,τι βοήθεια έχει ζητηθεί ή ζητείται από την δήμαρχο Μάνδρας Ειδύλλιας Ερυθρών κ. Κριεκούκη Γιάννα, έχει δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής και πως είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε νέων προβλημάτων προκύψουν».

Ανυπολόγιστες ζημιές

Πέντε ημέρες μετά τη θεομηνία που έπληξε Μάνδρα και Νέα Πέραμο Αττικής οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν παλεύουν μέσα στις λάσπες να σώσουν ό,τι απέμεινε από τις περιουσίες τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για 2.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί.

H Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση για πρωτοβουλίες και ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να λειτουργήσει ξανά “η πόλη -φάντασμα” στην οποία έχει μετατραπεί η Μάνδρα.

“Δεν ακούγεται ήχος ζωής, οι άνθρωποι έχουν φύγει, ούτε σκύλος δεν γαβγίζει πλέον στη Μάνδρα” επισήμανε και πρόσθεσε ότι στην περιοχή διαπιστώνονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στην ύδρευση καθώς και στις γραμμές του ΟΤΕ.

Που να απευθύνονται οι πολίτες

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει για τα σημεία στα οποία θα πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Για ανάγκες σίτισης οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:

– Στη Νέα Πέραμο: στο Κοινοτικό Κατάστημα (οδός 25ης Μαρτίου 11), τηλ.: 22960-32640 και 34520
– Στη Μάνδρα: στο Δημαρχείο (οδός Στρατηγού Νικολάου Ρόκκα 45), τηλ.: 2132014900-950-951-945

Τρία επιπλέον σημεία διανομής τροφίμων, εμφιαλωμένου νερού και ειδών ένδυσης και υπόδησης στη Μάνδρα

Στη δημιουργία σταθερού δικτύου διανομής τροφίμων, εμφιαλωμένου νερού και ειδών ένδυσης και υπόδησης, ειδικά για τους κατοίκους του Δήμου Μάνδρας που δεν έχουν πρόσβαση στα τρόφιμα και εμφιαλωμένα νερά που συγκεντρώνει η Περιφέρεια Αττικής στο Δημαρχείο Μάνδρας, προχώρησαν η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα για την καλύτερη εξυπηρέτηση και πρόσβαση των πληγέντων πολιτών (ειδικά όσων δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης, όπως ηλικιωμένων, κ.ά.) στο μοναδικό ως σήμερα σημείο διανομής τροφίμων και εμφιαλωμένου νερού στο Δημαρχείο Μάνδρας, δημιουργήθηκαν τρία αποκεντρωμένα σημεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις ακόλουθες διευθύνσεις στη Μάνδρα:

Σημείο 1ο: Πλατεία Αγίου Κων/νου, οδός Στρατηγού Νικολάου Ρόκα 76

Σημείο 2ο: Πλατεία Ειρήνης, Κοροπούλη και Σπετσών

Σημείο 3ο: 2ο Δημοτικό Σχολείο, Αιόλου και 25ης Μαρτίου

Για ανάγκες στέγασης οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:

– Στους κατά τόπους Δήμους.

Για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:

– Στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Δυτικής Αττικής, Ηρώων Πολυτεχνείου 78 – Ελευσίνα
– Τηλ. Επικ/νιας: 213 2047088 / 086

Ήδη, πραγματοποιούνται σχετικές αυτοψίες από συνεργεία (10 κλιμάκια) της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι αυτοψίες κτηρίων στον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου, από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια (120 μηχανικοί) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι διενεργηθείσες αυτοψίες έχουν φτάσει στις 770.

Ειδικότερα:

– Στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 544 αυτοψίες συνολικά. Τα 428 από τα κτήρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 319 κατοικίες, 62 επαγγελματικοί χώροι, 1 δημόσιο κτήριο και 46 αποθήκες – υπόγεια.

– Στον Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 226 συνολικά αυτοψίες. Τα 216 από τα κτήρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 122 κατοικίες, 50 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 42 αποθήκες – υπόγεια.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι το κύμα αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από φορείς, εταιρείες και πολίτες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Leave a Comment