PeristeriNews.gr
Απόψεις

«Τα ζώα… μας κάνουν ανθρώπους»


O αριθμός των αδέσποτων ζώων, στις μέρες μας, έχει υπερβεί κάθε προηγούμενο και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Σε κάθε γειτονιά συναντάμε σκύλους και γάτες κάθε ράτσας, όλων των μεγεθών.
Οι φιλοζωϊκές και oι ιδιώτες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, όμως ο υπερπληθυσμός καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την διαβίωση σε αξιοπρεπείς συνθήκες λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Τα ποσά συνήθως υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα. Ποσά για τροφή μα και για κτηνίατρους, γιατί τα απαιτούμενα εμβόλια κοστίζουν. Όμως και οι Δήμοι αδυνατούν να προσφέρουν την πρέπουσα βοήθεια ή αδιαφορούν, με αποτέλεσμα να περιφέρονται μόνα τους αναζητώντας καθημερινά το λιγοστό φαγητό που θα γεμίσει το στομάχι τους, αντιμέτωπα με κάθε είδους κίνδυνο και κάθε είδους βίας που εισπράττουν και πολλές φορές κουβαλώντας κάθε είδους ασθένεια.
 Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την έλλειψη ζωοφιλικής παιδείας, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ταΐζουν τα ζώα χωρίς να φροντίζουν για τη στείρωση και την ιατρική περίθαλψή τους, ενώ ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των καταγγελιών για εγκατάλειψη ή κακοποίηση ζώων, για «φόλες» και για φόνους νεογέννητων ζώων που πετάγονται ως σκουπίδια σε κάδους απορριμμάτων.
Η αναζήτηση για υιοθεσία είναι ένα φαινόμενο που αυξάνεται ολοταχώς. Οι εκκλήσεις δεν σταματούν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από εικόνες ζώων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο μα και ζώων που πετάχτηκαν, στην κυριολεξία και επείγει η άμεση ΄΄αποκατάστασή τους΄΄ σε ένα όμορφο και φιλικό περιβάλλον, γιατί αυτά κινδυνεύουν περισσότερο λόγω του ότι δεν έχουν μάθει να ζουν στον δρόμο και στους κινδύνους που κρύβει.
Στα δημοτικά κυνοκομεία της χώρας οι συνθήκες που επικρατούν –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- είναι άθλιες με χιλιάδες ζώα να παραμένουν έγκλειστα και να πεθαίνουν χωρίς στοιχειώδη περίθαλψη και φροντίδα.
 Σύμφωνα με το άρθρο 9, παρ.2 του ν.4039/2012, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 46 του ν.4235/2014 στους Δήμους λειτουργούν δηµοτικά ή διαδηµοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεποµένης της συνεργασίας µε ενδιαφερόµενα φιλoζωικά σωµατεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους  χώρους.
 Στους Δήµους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονοµική ενίσχυση από δηµόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραµονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους ασκείται από την αρµόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, σύµφωνα µε το άρθρο 12 του ν. 604/1977. Τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου διοικητικά πρόστιµα, κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ.
 Όμως τα χρήματα που διατίθενται για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων είτε δεν αξιοποιούνται από τους Δήμους για το σκοπό αυτό ή δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος.
 Χρειάζεται λοιπόν έλεγχος και διάθεση κονδυλίων για να διορθωθεί η κατάσταση. Το πρόβλημα ωστόσο θα παραμένει και θα διογκώνεται εάν δεν περιοριστεί η γεννητικότητα των ζώων και δε ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων.
 Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς μια διαφορετική στάση προς τα ζώα καθώς και τις υποχρεώσεις αυτών που έχουν στα ζώα συντροφιάς. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και με την βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας εντάσσοντας στο διδακτικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαθήματα με βασικές αρχές προστασίας των ζώων ή να συμπεριλάβει αντίστοιχα μαθήματα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Στις μέρες μας τα δικαιώματα των ζώων κατοχυρώνονται με τον νόμο 4235/2014 χάρη στην παρέμβαση των φιλοζωϊκών.
Δικαιώματα όπως η ελεύθερη είσοδό τους σε θάλασσας αφού πληρούν τα απαιτούμενα καθώς και η ελεύθερη πρόσβασή τους, κυρίως στα ζώα συνοδούς, σε όλα τα ΜΜΜ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων πρέπει να προχωρήσει σε συστηματικούς ελέγχους για την προέλευση, τις συνθήκες εκτροφής, μεταφοράς, έκθεσης και πώλησης των ζώων που πωλούνται στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων και να  πραγματοποιηθούν έλεγχοι για τη νομιμότητα της πώλησης συγκεκριμένων ειδών ζώων στα παραπάνω καταστήματα

Οι Δήμοι υποχρεούνται να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους στο τρόπο διάθεσης κονδυλίων που προορίζονται για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων (καταφύγια, κτηνιατρεία, στειρώσεις, εμβολιασμοί, σημεία σίτισης κ.λ.π.) και εάν αυτό δεν εφαρμόζεται , θα πρέπει να  επιβάλλονται κυρώσεις.

Και μην ξεχνάμε: Η συμπεριφορά μας προς τα ζώα, αποδεικνύει την ποιότητά μας ως άνθρωποι.
Διονύσης Παναγόπουλος,
H-R Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων & Διοίκηση
Μ-Α Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γύρω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και την κατάργηση του «αγροτικού»

Peristeri News

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση: για να μην ξεχνιόμαστε…

Peristeri News

Δικαιώματα και Νομιμότητα στις ελληνικές παραλίες

Peristeri News

Leave a Comment