PeristeriNews.gr
Διεθνή

Συντριπτική νίκη για το κόμμα του Μακρόν


Συντριπτική νίκη στον χθεσινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία πέτυχε το κόμμα Republique en Marche του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και το συμμαχικό του κόμμα MODEM, σε μία εκλογική αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από ρεκόρ αποχής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, το Republique en Marche και το MODEM κατέλαβαν με διαφορά την πρώτη θέση με 32,32% των ψήφων. Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%. Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα στα παραδοσιακά γαλλικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία επί δεκαετίες, μέχρι που η εκλογή του Μακρόν τον Μάιο ανέτρεψε την παραδοσιακή διαίρεση ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά.

Οι προβολές των δημοσκόπων δείχνουν πως η συμμαχία του Μακρόν μπορεί να κερδίσει μέχρι και τα τρία τέταρτα των εδρών στην κάτω βουλή μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την ερχόμενη Κυριακή.

Αυτό θα έδινε στον ηγέτη της Γαλλίας μια ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Η αποχή άγγιξε επίπεδα-ρεκόρ, με τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία να φτάνει το 48,6%.

Τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι κάλεσαν τους εκλογείς να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο της 18ης Ιουνίου, ώστε να μην συγκεντρωθεί υπερβολικά πολλή εξουσία στα χέρια ενός κόμματος.

Σύμφωνα με τις προβολές τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων για τον δεύτερο γύρο, το REM θα συγκεντρώσει συνολικά από 390 έως 445 βουλευτές στην 577μελή εθνοσυνέλευση και μπορεί έτσι να επιτύχει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εποχή που οι συντηρητικοί του Σαρλ ντε Γκολ είχαν κερδίσει το 1968 περισσότερες από το 80% των εδρών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment