PeristeriNews.gr
Media

Συνελήφθη ο Κώστας Γιαννίκος του Alter


Άνδρες του ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφαλείας, συνέλαβαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας τον επιχειρηματία και διευθύνοντα σύμβουλο του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, Κώστα Γιαννίκο.

Άνδρες του ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφαλείας, συνέλαβαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας τον επιχειρηματία και διευθύνοντα σύμβουλο του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, Κώστα Γιαννίκο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Αρχές τον συνέλαβαν για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από την εταιρεία του, «Modern Times», αλλά και την εταιρεία «Ελεύθερη Τηλεόραση».

O Κώστας Γιαννίκος συνελήφθη στην κατοικία του στη Βούλα.

Ο Κώστας Γιαννίκος κατέχει το 24,9% του μετοχικού κεφαλαίου του «Alter» μέσω της εταιρείας του, «Modern Times».

Από τον Ιανουάριο του 2011 το «Alter» άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Τα συνολικά χρέη του σταθμού προς τράπεζες, ιδιώτες και διαφημιστικές εταιρείες ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον τηλεοπτικό σταθμό με το μεγαλύτερο άνοιγμα στην αγορά.

Από τον Αύγουστο του 2011 η τηλεοπτική αυτή επιχείρηση εντάχθηκε στον άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Τα σενάρια περί διάσωσης και εξυγίανσης του διαψεύστηκαν το ένα μετά το άλλο.

Τελικά οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του Κώστα Γιαννίκου.

Ο Κώστας Γιαννίκος έχει και άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός από τον τηλεοπτικό σταθμό. Είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή», εταιρειών μουσικών παραγωγών, ραδιοφωνικών σταθμών, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα θεατρικών παραγωγών (ΠΑΛΛΑΣ κλπ.).

Τα χρέη του, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ έχουν να κάνουν με μη καταβολή Φ.Π.Α. από τις δραστηριότητες της εταιρείας «Ελεύθερη Τηλεόραση» (ALTER). Κατά τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Αύριο ο Κώστας Γιαννίκος αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών. Στη συνέχεια θα παραπεμφθεί να απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή, καθώς η μη καταβολή ΦΠΑ για ποσό μεγαλύτερο των 150.000 ευρώ αποτελεί αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα. Ο δικαστικός λειτουργός είναι εκείνος ο οποίος θα έχει την απόφαση για την προσωρινή κράτηση ή όχι του επιχειρηματία.

To χρονικό μιας προαναγγελθείσης πτώχευσης

Τα προβλήματα του τηλεοπτικού σταθμού «Alter» άρχισαν να εμφανίζονται περίπου από πέρσι τέτοιον καιρό, όταν για πρώτη φορά δεσμεύτηκε μέρος των καταθέσεων του, προκαλώντας μεγαλύτερη ασφυξία στο κανάλι του Περιστερίου.

Από το περασμένο φθινόπωρο άρχισαν να παρατηρούνται αρρυθμίες στη ροή του προγράμματος, που άλλες μέρες κυλούσε κανονικά και άλλες μέρες ήταν γεμάτο με επαναλήψεις και προβολές ταινιών. Όταν τα προβλήματα ξεπέρασαν τις αντοχές του σταθμού, ο «Alter» ζήτησε να υπαχθεί στο άρθρο 99, για προστασία από τους πιστωτές του.

Το κανάλι έχει περίπου 380 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και περίπου 170 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμες, ένα σύνολο που ξεπερνά δηλαδή τα 550 εκατ. ευρώ, γεγονός που έκανε την επιβίωσή του κάτι περισσότερο από προβληματική.

Με την αίτησή του, το κανάλι ζητά ουσιαστικά να μετοχοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών του και να λάβει ένα επιπλέον δάνειο 60 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του και που στηρίζεται σ’ ένα σχέδιο που προβλέπει, εκτός των άλλων και μείωση της μισθοδοσίας κατά περίπου 58%. Ποια τύχη θα έχει η αίτηση του «Alter», θα γίνει γνωστό στις αρχές Αυγούστου.

12 Αυγούστου 2011

Με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αποφασίζει να υπαχθεί προσωρινά ο τηλεοπτικός σταθμός «Alter» στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Το δικαστήριο δίνει προθεσμία ενός μήνα για να συμφωνήσουν οι πιστωτές και το κανάλι να πείσει ότι το πρόγραμμα εξυγίανσής του είναι βιώσιμο.

Για το λόγο αυτό ορίζει ειδικό πραγματογνώμονα που θα παρακολουθεί τη σχετική διαδικασία. Τα χρέη του σταθμού ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Την ίδια περίοδο εναντίον του ΔΣ του σταθμού έχουν κινηθεί με αγωγές και μηνύσεις διαφημιστικές εταιρίες, οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες, σε βαθμό ώστε να ζητούν και εκείνες να ενταχθούν στο άρθρο 99.

26 Oκτωβρίου 2011

Ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, διατάσει έρευνα για να διαπιστώσει εάν δόθηκαν νομίμως από τις τράπεζες τα δάνεια στον τηλεοπτικό σταθμό «Αlter».

Η εισαγγελική έρευνα έρχεται λίγες ημέρες μετά την αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για υπερχρεωμένο τηλεοπτικό σταθμό, χωρίς να τον κατονομάζει αλλά εμμέσως πλην σαφώς δείχνοντάς τον.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε μάλιστα το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τράπεζες που δίνουν δάνεια σε τηλεοπτικό σταθμό που χρωστά 500 εκατ. ευρώ και να μη δίνουν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου που ακολούθησαν της δήλωσης του πρωθυπουργού, διατάχθηκε η προκαταρκτική εξέταση που ανατέθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου για να διαπιστώσει εάν δόθηκαν με νόμιμες διαδικασίες τα δάνεια στον τηλεοπτικό σταθμό και εάν υπήρξε μέριμνα για να διασφαλιστούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία ερευνάται η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της απιστίας εκ μέρους των στελεχών των Δ.Σ. των τραπεζών ενώ αναζητούνται και οι τυχόν ηθικοί αυτουργοί πιθανότατα στο πρόσωπο στελεχών του σταθμού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΣΗΕΑ: Τετράωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ την Τετάρτη

Peristeri News

Η Μαρία Αντωνιάδου πάλι πρόεδρος στην ΕΣΗΕΑ

Peristeri News

Η Ελλάδα έχει 599 ραδιόφωνα

Peristeri News

Leave a Comment