PeristeriNews.gr
Οικονομία

Συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα


Πράσινο φως σε μία συμφωνία – πακέτο τόσο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας, όσο και για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους άναψε το Eurogroup, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, η οποία διήρκησε πάνω από 10 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 2.00 π.μ. ώρα Ελλάδας.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα λάβει μια τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της δ’ αξιολόγησης.

Πρόσθεσε δε, πως η χώρα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας τον προσεχή Αύγουστο, με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, ύψους 24,1 δισ. ευρώ, για τους επόμενους 22 μήνες.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, συμφωνήθηκε 10ετής επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του EFSF, όπως επίσης και μία επιπλέον 10ετής περίοδος χάριτος.

Ακόμη, υπό την αίρεση της εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων -και κάτω από ένα ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας- συμφωνήθηκε η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Τα συγκεκριμένα ποσά θα καταβάλλονται στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση, μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Όπως σημειώνεται, επιπλέον, στο ανακοινωθέν του Eurogroup, η Ελλάδα δεσμεύτηκε για πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αλλά και για εκτιμώμενα πλεονάσματα, ύψους 2,2%, κατά μέσο όρο από το 2023 έως το 2060.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, ενώ το ίδιο έκαναν και οι θεσμοί» σχολίασε ο Στεντένο, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως «το τέλος του προγράμματος επιφέρει και κάποιες ευθύνες». «Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να τις εφαρμόζει» έσπευσε να προσθέσει.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη, τονίζοντας πως «επιτέλους οι Έλληνες θα ξαναβρούν την ελπίδα τους».

«Χτίζουμε τις συνθήκες ώστε η ολοκλήρωση του προγράμματος να μας φέρει μια μακροπρόθεσμη επιτυχία» τόνισε και επεσήμανε πως «έχουμε σχεδιάσει ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας αλλά δεν πρόκειται για ένα μεταμφιεσμένο πρόγραμμα».

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εστίασε στον μεγάλο δρόμο που διένυσε η Ελλάδα από το 2015, όταν και βρέθηκε κοντά στο Grexit. Σημείωσε επίσης, πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αποτελέσει «δίχτυ» προστασίας, συνεργαζόμενος με την Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία -όπως ξεκαθάρισε- θα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε από την πλευρά της, ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του χρέους, ενώ διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει 100% δεσμευμένο, ώστε να ανακάμψει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Καλωσόρισε, δε, τη δέσμευση των ευρωπαϊκών θεσμών να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί. Πάντως, έλαβε αποστάσεις από το Eurogroup, διαμηνύοντας ότι το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει του δικού του καταστατικού.

«Τα ειλικρινή συγχαρητήρια μου στην Ελλάδα σε αυτή την ιστορική στιγμή! Η αποψινή συμφωνία ανοίγει το δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος. Για να αξιοποιήσει η Ελλάδα τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε για να επιτύχει ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των ανθρώπων της» επεσήμανε, σε ανάρτηση του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έκανε λόγο για νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα. «Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίνω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή δέσμευσή του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες» ανέφερε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment