PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στ. Κοντονής: Δεν τίθεται θέμα έκδοσης των «8»


Το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών τέθηκε επί ταπητος κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπ. Δικαιοσυνης Σταύρος Κοντονής, με αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των αξιωματικών. Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα, τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος μάλιστα αποδέχτηκε προσκληση να μεταβεί στην Τουρκία το προσεχές διάστημα.

Ωστόσο, ο κ. Κοντονής ξεκαθαρισε γι’ άλλη μια φορά ότι το θέμα της έκδοσής τους εχει κλείσει με την απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα υπάρξεως ενδείξεων ενοχής για τους συγκεκριμένους. Η απόφαση πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκια, οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δίκη που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου, που είναι απολύτως σεβαστή πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά..», τόνισε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ειναι γνωστή η θέση της Ελλάδας για τη διερεύνηση δυνατότητας να διεξαχθεί η δίκη των οκτώ στη χώρα μας.

«Το τι θα κάνουν οι τουρκικές αρχες είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό ποινικό κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.

Συμφωνα με αυτές, η τουρκική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βαρος των οκτώ, να ακολουθήσει έρευνα από εισαγγελέα και να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους με βαση τα περιστατικά που θα περιγράφουν οι τουρκικές αρχές.

Το εγγραφο θα πρέπει να αναφέρει ότι οι «8» εμπλέκονται και αποτελούν μέλη οργάνωσης, είτε αυτή είναι τρομοκρατική, είτε εξουσιαστική, είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής οργάνωση, προκειμένου να εμπίπτει η περιπτωσή τους στο άρθρο 8 του Ποινικού Κωδικα και να διδεται το δικαίωμα της διωξής τους και στην Ελλάδα, ενώ πρέπει να προσκομιστουν και νέα στοιχεία για την εμπλοκή τους στην οργάνωση που θα επικαλείται η τουρκική πλευρά.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment