PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Στο έλεος του Θεού η αρχαιότερη εκκλησία του Περιστερίου (photos)


Κάθε μέρα και χειρότερα. Αυτή είναι η κατάσταση στο πιο ιστορικό εκκλησάκι που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λυσία και Οικονομίδου, στην πλατεία δίπλα από το πρώην κτίριο του ΟΠΑΠ.

Σε πλήρη παραμέληση βρίσκεται το εν λόγω κτίσμα που αποτελεί την αρχαιότερη εκκλησία στο Περιστέρι και δυστυχώς κανένας δεν ενδιαφέρεται για την τύχη της.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εκκλησία είναι ο Άγιος Γεώργιος που χτίστηκε τον 16ο αιώνα και αυτόματα αυτό αποδεικνύει ότι πρόκειται πέρα από θρησκευτικό χώρο και πολιτιστικό λόγω της παλαιότητας της.

IMG_2011

Εδώ και αρκετά χρόνια το εκκλησάκι βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της  Αρχαιολογίας, η οποία το έχει αφήσει στο έλεος του Θεού τα τελευταία χρόνια. Πριν από μερικά χρόνια υπήρχε απόφαση του ΟΠΑΠ να γίνει αναστύλωση του κτίσματος και να διαφυλαχθεί από τις καιρικές αντιξοότητες, πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

IMG_2005

Αυτή τη στιγμή το εκκλησάκι βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, μέρος της σκεπής έχει πέσει και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία διαφαινόμενη ελπίδα για διάσωσή του. Είναι άμεση ανάγκη να γίνουν ενέργειες από την Πολιτεία και την Εκκλησία ώστε να επέλθει σωτηρία για ένα μνημείο που αποτελεί ιστορικό χώρο.

IMG_2006

Ιστορικό

Σύμφωνα με το παρακάτω κείμενο από το «ευρετήριο μεσαιωνικών μνημείων» του Αναστάσιου Ορλάνδου, το εκκλησάκι βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Κηφισού στο κτήμα του Π. Τζιώτη.

Ως προς την αρχιτεκτονική του το εκκλησάκι είναι βασιλική, δίκλιτη, με ξύλινη στέγη. Έχει διαστάσεις 7,00 Χ 11,75 και έχει στο νότιο κλίτος ημιεξαγωνική αψίδα ιερού.

Ο ναός κτίστηκε πιθανότατα πάνω σε αρχαιότερο βυζαντινό από τον οποίο προέρχεται το ακέραιο τέμπλο του ναού, μήκους 3,30 με ένα επιστύλιο με γλυπτή διακόσμηση στο νότιο κλίτος καθώς και θωράκιο εντοιχισμένο στα σκαλοπάτια της εισόδου. Στην κόγχη του ιερού διατηρήθηκε άθικτη η εικόνα της Πλατυτέρας, ενώ στο νότιο τοίχο σώζονται επισκευασμένες εικόνες αγίων όπου διακρίνονται χαράγματα των ετών 1726 και 1728.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ιδιώτες παθολόγοι ή γενικοί γιατροί εντάσσονται στον Προσωπικό Γιατρό

Peristeri News

Ελεύθερος ο 22χρονος που κατηγορείται για απόπειρα αρπαγής 16χρονης στο Χαϊδάρι

Peristeri News

Έκτακτη διακοπή νερού σήμερα στο Περιστέρι

Peristeri News

Leave a Comment