PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ρωσία: Αυστηρές οι νέες αμερικανικές κυρώσεις


Αυστηρές χαρακτήρισε η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, εκτιμώντας ότι αποτελεί τέχνασμα η αιτία που προβάλλεται για την επιβολή τους, δηλαδή οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία δηλητηρίασε τον πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκρίπαλ και την κόρη του Γιούλα στη Βρετανία.

Σε ανακοίνωσή της, η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανέφερε ότι τα ευρήματα της Ουάσιγκτον κατά της Μόσχας στην υπόθεση αυτή δεν υποστηρίζονται από γεγονότα ή αποδείξεις. Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ανοιχτής και διαφανούς έρευνας για το περιστατικό αυτό.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι νέες κυρώσεις, όπως ανακοινώθηκε, θα επιβληθούν στη βάση νόμου για τη χρήση χημικών όπλων από χώρες.

Οι κυρώσεις, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ εντός μηνός, προβλέπουν μεταξύ άλλων τον περιορισμό στις εξαγωγές προς τη Ρωσία αμερικανικών αγαθών και τεχνολογίας, που θεωρούνται ευαίσθητα για λόγους εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ενημέρωνε τους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στον απόηχο της ανακοίνωσής τους το ρωσικό ρούβλι βρέθηκε σε τροχιά ελεύθερης πτώσης.

Το ρωσικό νόμισμα εμφάνισε απώλειες 3% έναντι του δολαρίου την Τετάρτη, ενώ το πρωί της Πέμπτης κατέγραφε νέα πτώση 1,8%, κατρακυλώντας σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των ρωσικών ομολόγων ενισχύθηκαν στο υψηλότερο σημείο από το 2016, ενώ πτωτικά κινείται και το χρηματιστήριο της Μόσχας με «βαρίδι» τη μετοχή της Aeroflot PJSC, η οποία πραγματοποιεί «βουτιά» άνω των 10 μονάδων, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να της απαγορεύσει να εξυπηρετεί προορισμούς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην διπλός πράκτορας, Σεργκέι Σκριπαλ, και η κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε παγκάκι της πόλης Σάλσμπουρι, στη Νότια Αγγλία, στις 4 Μαρτίου.

Μετά από αρκετές εβδομάδες νοσηλείας, αμφότερες ανάρρωσαν και ανέκτησαν πλήρως τις αισθήσεις τους.

Σύμφωνα με το πόρισμα των βρετανικών αρχών, η επίθεση, η οποία φέρεται να έγινε με νευροτοξικό παράγοντα, ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σκότλαντ Γιαρντ έχει ήδη ταυτοποιήσει δύο Ρώσους, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σημειώνεται ότι λίγους μήνες αργότερα, ακόμη δύο άτομα, μία γυναίκα ηλικίας 44 ετών και ένας άνδρας ηλικίας 45 ετών, βρέθηκαν αναίσθητα, αφού είχαν εκτεθεί στην ίδια νευροτοξική ουσία.

Το περιστατικό σημειώθηκε αυτή τη φορά, στην πόλη Έιμσμπερι, με την 44χρονη να αφήνει στο νοσοκομείο την τελευταία της πνοή.

Το Λονδίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση Σκρίπαλ, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα πρέπει να λάβει το μήνυμα πως η προκλητική συμπεριφορά της δεν θα μείνει αναπάντητη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Leave a Comment