PeristeriNews.gr
Πολιτική

Πρ. Παυλόπουλος: Θα υπερασπισθούμε σύνορα και εδαφική ακεραιότητα


«H Ελλάδα, εάν και όταν χρειασθεί, θα υπερασπισθεί, με βάση το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο ακέραιο και δίχως εκπτώσεις τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της» τόνισε μεταξύ άλλων σε μήνυμά του προς την Τουρκία, από την Κάσο όπου βρίσκεται για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο πλαίσιο των ίδιων δηλώσεων τόνισε ότι η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Τουρκία ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν ούτε στα Δωδεκάνησα ούτε σε ολόκληρο το Αιγαίο γκρίζες ζώνες.

«Η όλη ιστορία της Κάσου, και ιδίως η θυσία των Κασίων στον βωμό της Ελευθερίας στις 28 Μαΐου 1824, μας δίνει το δικαίωμα αλλά και μας επιβάλει το εθνικό και ευρωπαϊκό χρέος να στέλνουμε, προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την γείτονα και φίλη Τουρκία, το εξής μήνυμα, ιδίως στο πλαίσιο της Επετείου της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων και της Κάσου στον Εθνικό μας Κορμό:

Πρώτον, η Ελλάδα επιδιώκει, εμπράκτως, την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία. Επιπλέον δε είναι έτοιμη να προσφέρει την ενεργό στήριξή της στην προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, η υπεύθυνη αυτή στάση της Ελλάδας τελεί, αυτονοήτως, υπό τον απαράβατο όρο της πλήρους τήρησης του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου, στο σύνολό τους. Άρα, και της Συνθήκης της Λωζάνης καθώς και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947, πρωτίστως δε του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Τρίτον, σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου:

• Στα Δωδεκάνησα, όπως και σ’ όλο το Αιγαίο, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» όπως ορισμένοι διατείνονται είτε από άγνοια είτε, πολύ περισσότερο, από δόλο.

• Η Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έχει, στο πλαίσιο του δικαιώματος προληπτικής άμυνας, την δυνατότητα της πλήρους αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων έναντι κάθε επικείμενης απειλής.

Τέταρτον, η Ελλάδα, εάν και όταν χρειασθεί, θα υπερασπισθεί, με βάση το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο ακέραιο και δίχως εκπτώσεις τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της. Συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιδιώκουμε δίκαιη λύση για το Κυπριακό

«Επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση του, στην τελετή ανακήρυξης του ως επίτιμου δημότη Κάσου.

Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων».

Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, «είναι αντίθετο προς κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου» και «θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επαναλαμβάνοντας ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε εκπτώσεις όσον αφορά την τήρηση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment